In het voorstel voor de Regulation 1924/2006 on nutrition and health claims made by food die in januari 2009 goedgekeurd moest worden om in 2011 van kracht te worden, stond dat zuivel pas zuivel zou mogen zijn als er minimaal 50 procent aan zuivelbestanddelen in zitten.
Je zou verwachten dat Nederland zuivelland op barricades was geklommen en zich in bressen zou hebben geworpen om te eisen dat die grens radicaal opgetrokken zou worden tot minimaal negentig - want je moet soms wat water bij de wijn doen. De wegen van de politiek zijn echter zo logisch als die van niet nader te benoemen opperwezens (m/v/?).
Er is inderdaad een bewindspersoon manmoedig in de bres gesprongen. Dat was niet de minister van Landbouw of Economische Zaken, maar die van volksgezondheid. Het was ook niet om het belang van de boeren te dienen en de grens naar boven op te trekken. Het was allemaal heel anders.
Nee, minister Klink werd naar Brussel gestuurd om zich hard te maken voor de belangen van het bacteriedrankje Yakult. Daar zit namelijk maar 40% zuivel in en het heet desalniettemin toch een zuiveldrankje. Indien het voorstel was aangenomen, dan had Yakult de receptuur moeten aanpassen of had het geen zuiveldrank meer mogen heten. Dat was natuurlijk slecht voor de verkoopcijfers geweest en/of zou tot extra kosten hebben geleid.
Dus heeft kamerlid Atsma (Joop, CDA), minister Verburg (Gerda, Landbouw, Visserij en Voedselveiligheid, CDA) gevraagd in actie te komen. Het woordje 'dus' doet een zekere logica vermoeden, maar mij ontgaat het allemaal een beetje. Het gevolg was in elk geval dat de minister van VOLKSGEZONDHEID op kosten van de belastingbetaler helemaal naar Brussel is afgereisd om te voorkomen dat Yakult haar receptuur zou moeten aanpassen of haar marketingclaim zou verliezen. Zuiveldrank klinkt natuurlijk een stuk verantwoorder, gezonder, lekkerder en vriendelijker dan bacteriedrank.
Behalve dat ik het heel erg logisch vindt dat iets wat minder dan 50% zuivel geen zuivel mag heten, snap ik niet dat een zichzelf respecterend land een minister van Volksgezondheid naar Brussel stuurt om een individueel bedrijfsbelang veilig te stellen.
Naschrift
Ik kon er niet achter komen of Yakult de receptuur in 2011 heeft aangepast of dat de missie van het CDA succesvol is geweest. Yakult zelf kon ook niet direct uitsluitsel geven. Uiteindelijk kwam ik samen met een woordvoerder van het bedrijf tot de conclusie dat de actie van Klink effect heeft gesorteerd.
Bron: onder andere EVMI
Geen opmerkingen:
Een reactie posten