donderdag 11 augustus 2011

Een lekker vette belastingmaatregel

Het lijkt zo logisch. Je kampt als regering met een steeds dikker wordende bevolkingen met een begrotingsprobleem. De 'oplossing' vereist weinig denkkracht en haast nog minder creativiteit. En dus lezen we:
Het parlement van Hongarije heeft ingestemd met het invoeren van een 'hamburgertaks' op voedingsmiddelen die als ongezond worden beschouwd. Dat is een van de maatregelen waarmee het land de overheidsfinanciën op orde probeert te krijgen.
De nieuwe belasting wordt geheven op voeding met hoge gehaltes suiker, zout en koolhydraten. Ook gaan consumenten meer betalen voor producten met meer dan 20 milligram cafeïne per 100 milligram. De nieuwe belastingmaatregel gaat per 1 september.
(uit de Volkskrant - bewerkt)
Misschien dat deze maatregel de schatkist van Hongarije een beetje zal helpen, maar ik denk dat de producenten van snacks en convenience food heel snel een stuk creatiever zullen blijken dan de Hongaarse regering. Daarnaast betwijfel ik of het zal leiden tot lagere uitgaven op gebied van volksgezondheid.

Sluipsuiker wordt sluipsuikervervanger
De grote producenten zullen immers direct via de juridische route in actie komen, waarbij ze zich heel voorspelbaar beroepen op zaken als concurrentievervalsing, de Europese mededingingsregels en de Hongaarse concurrentiepositie. Tevens zullen ze lobbybureaus inschakelen om onrust over (lokale) werkgelegenheid te veroorzaken. Op de achtergrond ontwikkelen ze nieuwe recepturen, waarin de in de wetgeving omschreven 'dikmakers' niet meer voorkomen. Suiker wordt simpelweg vervangen door aspartaam, acesulfaam, saccharine, xylitol en isomalt. Sluipsuiker wordt sluipsuikervervanger.

De enige partijen die er echt last van hebben, zijn de kleine ambachtelijke producenten die geen concessies willen of kunnen doen op gebied van smaak, die hun Kürtőskalács willen blijven maken zoals ze dat altijd al hebben gedaan. Mensen die gewoon van lekker houden, maar die met mate eten en genoeg bewegen en die geen last hebben van overgewicht zullen ook door de maatregel worden getroffen. De financiële schade voor deze mensen wel meevallen, maar het is toch een beetje alsof je de niet-rokers een deel van de accijns op sigaretten laat betalen.


Straks worden de Hongaren dus gewoon nog steeds dik, want bij alles wat nu zoet is door de suiker, of waarbij suiker wordt ingezet om het gebrek aan smaak van laagwaardige componenten te maskeren, bevat straks kunstmatige zoetstoffen en smaakversterkers. Worden wij of de Hongaren daar gezonder van? Er is heel wat onderzoek wat op het tegendeel lijkt te duiden. Uit die onderzoeken blijkt ook dat ons lichaam maar slecht kan omgaan met nepsuiker.

Het effect van nepsuiker is dat ons lichaam denkt dat er een suikerboost aankomt. Blijft die boost uit, dan wordt de ontstane behoefte aan suiker niet gestild en zullen we blijven verlangen naar suiker c.q. zoetigheid. Het gevolg laat zich raden.

Stem op ons project voor de ASN Bank Wereldprijs!
Wij maken met ons project Jouw Koe mijn Koe kans op de ASN Bank Wereldprijs van € 10.000,-.
Stem hier op ons project voor de ASN Bank Wereldprijs.

Kijk voor andere blogs ook op Blogspot.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten