In een eerdere blog heb ik me al eens uitgelaten over de kronkelige wegen van de AGOS, de club die namens ons allen, maar meer specifiek namens de grootgrutters en voedingsmiddelengiganten, binnen de EU voor de kleine Nederlandse streekproducten moet moet opkomen. Het clubje, dat wordt gedomineerd door het Hoofdproductschap Akkerbouw, het CBL en de NFLI (Nederlandse Federatie van Levensmiddelenproducenten) bestaat nu zo'n 17 jaar en is er in geslaagd om in al die jaren negen producten op te laten nemen, dus iets meer dan een half product per jaar. Daarvan zijn drie producten ordinaire fabrieksproducten (zie het eerdere blog) en zo komen we op een rendement van iets meer dan 0,35 producten per jaar.
Dat mag geen verwondering wekken. Als je ze bijvoorbeeld voorstelt de Goudse stroopwafel en de banketstaaf als GTS op te nemen, dan beginnen ze te schuimbekken, want dan zouden de leden van de NFLI zich ineens aan duidelijke spelregels moeten gaan houden en dat lijkt strijdig aan landsbelang, brengt het koningshuis in gevaar of is iets wat de Sara Lee's en Unilevers niet fijn vinden (ben vergeten wat precies).
Maar goed, met een dergelijk rendement denk je in tijden van rücksichtloss bezuinigen op kunst, zorg, onderwijs natuur, geestelijke gezondheid, leger.. dat dit clubje ook wel geëlimineerd zal worden. Niets blijkt minder waar.
Volgens een brief van de heer (dr.) Bleker blijft het AGOS gewoon bestaan voor Europese bescherming, maar komt er daarnaast een loket streekproduct dat met een eigen keurmerk komt. Fijn voor de financiële positie van SPN, LTO en de Taskforce Multifunctionele Landbouw, maar zitten we daar nu echt op te wachten? Was het niet handiger geweest om de samenstelling van het AGOS rücksichtloss te wijzigen en bijvoorbeeld Slow Food, de horeca en Nudge een stem te geven en de vossen uit het kippenhok te jagen?
Eigenlijk heel ironisch, dat een land met zo weinig streekproducten met een Europese erkenning meent dat er naast deze EU-bescherming ook een specifiek Nederlands keurmerk moet komen en dat daar dan ook nog geld voor is in deze tijden. Ironisch, maar ik kan er niet echt om lachen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten