zondag 24 juli 2011

Geen schrille toon, wel Potica

Vandaag even geen zin in een schrille toon, geen zin om me verontwaardigd te tonen over een minister van Volksgezondheid die naar Brussel afreist om zich daar in de bres te werpen voor 'gezondheids & zuiveldrankje' Yakult. Je zou denken dat zo'n minister zich alleen inspant voor volksgezondheidsdingen, maar goed, daar wilde ik het niet over hebben vandaag.

Vida met hond voor haar huis in Lozice
Een paar dagen geleden schreef ik een stukje over tante Vida uit Lozice (Slovenië). Daardoor moest ik weer wat vaker aan haar denken. Vreemd hoe je je op een vanzelfsprekende manier ergens helemaal thuis kunt voelen. Volgens mij heeft dat ook alles te maken met niemand als tante Vida, die zelf een soort vanzelfsprekendheid uitstraalde. Er zat geen aarzeling in de dingen die ze deed. Niet dat ze dingen op de automatische piloot deed of als een soort van bijzaak. Het tegendeel was eerder het geval, alles wat ze deed, van het versieren van de kerk tot het koken van jam - met een tegel op het fornuis - deed ze met liefde en concentratie. Bij haar vergeleken voel ik me - met mijn kookboeken en dure spullen - maar een soort pathetische amateur.

Ter ere van Vida dus maar een typisch Sloveense recept.

 

 

Potica

voor 20 personen

Voor het deeg
  • 500 gram meel
  • 25 g verse gist
  • 250 ml melk
  • 70 gram boter
  • 70 gram suiker
  • 4 eidooier
  • 1 tl zout
  • 1/2 el bruine rum
  • 1/2 el. citroenras
  • 1/2 theekopje zonnenbloemolie
Voor de vulling
  • 500 gram goede kwaliteit gepelde walnoten
  • 1/2 el. citroenrasp
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 250 ml vloeibare slagroom of melk of 150 ml melk en 100 ml vloeibare slagroom
  • 2 el. bruine rum
  • 2 eieren
  • 80 gram suiker
  • 150 gram rozijnen
  • 25 g roomboter voor het invetten van de vorm
  • 20-30 g paneermeel
  • 1 ei (om de bovenkant van de orehova potica in te smeren)
  • Poedersuiker
Een dag ervoor de rozijnen in de rum laten wellen.

Doe in een klein pannetje 0,5 dl melk en laat het lauw worden, neem het pannetje van het vuur en doe het volgende aan ingredienten erbij: 2 el. meel, gist in kleine stukjes, 1 el suiker, dit nu alles goed fijn vermengen (papje) en even op kamertemparatuur laten staan. Het meel in een kom zeven. Roomboter in een pannetje voorzichtig laten smelten vooral niet laten kleuren of verbranden! Eigeel (4 eidooiers) samen met 70 g suiker vermengen.
Doe in een grote kom de resterende hoeveelheid gezeefd meel, maak een kuiltje en giet het gistmengsel, gesmolten roomboter, 1/2 kopje zonnebloemolie, eigeel met suiker, bruine rum, geraspte citoenschil en de melk er midden in. Nu de massa met een houten pollepel heel goed vermengen (enige kracht is hier wel bij nodig) het deeg moet elastisch zijn en het moet loslaten van de kom. De kom bedekken met een vochtige doek en naast de kachel op een stoel of tafeltje de kom neerzetten. Het deeg moet nu rijzen (Ongeveer +/-45 min.), het gerezen deeg moet de gehele bovenkant bedekken, als dat zover is dan wordt het deeg nogmaals met de houte pollepel vermengd en wederom wordt de kom bedekt met een vochtige doek zodat het nog 15 min. mag rijzen

Oven voorverwarmen op 150 graden
Rozijnen in een zeef of vergiet laten uitlekken Ondertussen smeren we de aluminium ovenschaal in met roomboter. de bodem en zijkanten bedekken we met een dun laagje paneermeel. Op een schone tafel een met meel bestrooid tafelkleed neer leggen. Het deeg nu uit de kom halen en met een deegroller een lap van ongeveer 1 cm dik uit rollen de walnotenvulling in zijn geheel over de deeglap uit smeren de rozijnen netjes over de walnootvulling verdelen. Het deeg wordt nu voorzichtig opgerold je hebt nu een hele lange dikke worst (20 - 30 cm breed), nu snij je deze met een scherpe mes doormidden zodat je twee gelijke stukken heb, de uiteinden worden netjes naar binnen gevouwen zodat de vulling er niet uit loopt, leg de twee stukken voorzichtig in de ingesmeerde ovenschaal naast elkaar doe een stuk bruin bakpapier tussen beide stukken zodat ze niet aan elkaar kleven. Doe een theedoek nogmaals over de ovenschaal en zet het even weg zodat de orehova potica nogmaals mag rijzen, het moet inprincipe bijna de oven schaal vullen.Voordat de Orehova Potica in de oven gaat prik je met een breinaald wat gaatjes erin en met een kwastje smeer je het losgeklopte ei over de Orehova Potica. Nu is het belangrijk dat je er bij blijft als de Orehova Potica in de oven staat de eerste 40 min. op 150 graden de laatste 20 min op ongeveer 180 graden, de bovenkant moet goudbruin zijn.Als de Orehova Potica gebakken is dan laat je haar even afkoelen, nadien wordt het voorzichtig op een grote houten snijplank gelegd en met poedersuiker bestrooid.

Dober tek!

Dit is trouwens devariant met walnoten, Vida maakte hem meestal met maanzaad.

Zie ook dit filmpje zelf krijg ik hier een acute aanval van heimwee van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten