Af en toe geven mensen aan duurzaamheid zat te worden. Ze kijken er vaak ook een beetje vies bij, maar als je moe wordt van duurzaamheid, heb je het niet over duurzaamheid. Want duurzaam is alleen duurzaam als het duurzaam is.
Zo flauw als dat klinkt ís het niet. Immers, als je duurzaamheid zat wordt, is het per definitie niet duurzaam, want niet vol te houden. Het probleem is vaak dat mensen te veel de nadruk leggen op een bepaald onderdeel van de duurzaamheid. Dan gaat het om het eerlijke handel, het milieu, lokaal, biodiversiteit, een of andere footprint, maar zo werkt het niet en dan krijg je inderdaad last van metaalmoeheid.
Bij de horeca leeft bij sommigen het idee dat duurzaamheid ten koste gaat van de culinaire aspecten, maar dat kan uiteraard niet het geval zijn. Want dat betekent dat de klanten zich bekocht voelen en niet meer terug komen en dat leidt weer tot financiële problemen en dat heeft weer gevolgen voor de financiële duurzaamheid en dus is zo'n benadering helemaal niet duurzaam. Het mag duidelijk zijn dat ik wel wat problemen had met het kiezen uit de verschillende thema's voor mijn eigen project. MijnKoeJouwKoe beperkt zich niet tot alleen maar dierenwelzijn of de natuur of de eerlijke handel of gezondheid of minder uitstoot of minder vernietiging van tropische oerwouden, maar doet dat allemaal en bovendien streven we naar horecakwaliteit plus.
Dat klinkt wellicht overambitieus, maar het is eerder een kwestie van oorzaak en gevolg. Dieren die lekker de ruimte krijgen en de tijd, die een natuurlijk dieet bij elkaar scharrelen, geen onnatuurlijke stress ervaren, met een boer die kan werken zonder de hete adem van een bank in zijn nek, die dieren zijn gezonder én lekkerder. Dat mensen moe worden van duurzaamheid kunnen we ons desalniettemin goed voorstellen. We moeten ook weer toe naar een samenleving waarin duurzaamheid vanzelfsprekend is. Zo is het namelijk altijd geweest en daar moeten we weer naar toe. Dat we het moeten benoemen is jammer, maar laten we het als een tussenfase beschouwen, als een anomalie. Nog even en duurzaamheid is de norm en dan hoeven we het er nooit meer over te hebben, dan komt een bedrijf in de krant als het boeren uitbuit, te weinig aan dierenwelzijn doet of zich anderszins weinig tot niet gelegen laat liggen aan zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid. Zover zijn we nu nog niet en dus moeten we het er nog maar even over hebben, over duurzaamheid, duurzame bedrijven en duurzame initiatieven en zijn initiatieven als "voor de wereld van morgen" goed om duurzame initiatieven in financiële zin een zetje in de rug te geven, maar vooral ook om als etalage voor duurzame ideeën te fungeren.
Stem op ons project voor de ASN Bank Wereldprijs!
Wij maken met ons project mijnkoejouwkoe kans op de ASN Bank Wereldprijs van €10.000,-
Stem hier op ons project voor de ASN Bank Wereldprijs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten