woensdag 13 juli 2011

Ver weg, verziend, fairtrade?


Natuurlijk draag ik iedere cacaoboer, koffieplanter en bananenplukker een warm hart toe, maar soms bekruipt me het gevoel dat veel fairtrade werkt als een aflaat. Ik bedoel, zet zo'n enkele faire chocoladeletter per jaar nu echt zoden aan de dijk of is het een makkelijke manier om het geweten te sussen?


Als je anno 2011 nog chocoladeletters cadeau durft te geven zonder Max Havelaar-logo heb je heel wat uit te leggen. Dat is fijn voor de voorheen uitgebuite boeren in landen als Ghana, Ivoorkust en Colombia. Maar de boer om de hoek, daar kijken we niet naar om. Die mag van ons best een beetje worden uitgebuit, die hoeft geen 'faire trade' en mag zijn producten best blijven aanbieden tegen prijzen die lachwekkend laag zijn. Melk voor de prijs van mineraalwater, eieren voor vooroorlogse prijzen, kipfilet die minder kost dan kattenvoer dat wordt gemaakt van kadavers.


Je vraagt je ook meteen af waar het zelfrespect is van de consument die dat alles normaal vindt. Het uitknijpen van boeren in Nederland leidt bovendien tot een soort domino-effect. Het maakt dat deze boeren, willen zo overleven, zich voor alles moeten concentreren op de kostprijs. Dat betekent dat er zo'n beetje op alles moet worden bezuinigd. Dus moeten de koeien binnen blijven, mogen er geen bomen in de weiden, dient elke mogelijke aandoening preventief te worden bestreden, is schaalvergroting geen bewijs van succes maar een eis van de bank en bestaat het krachtvoer uit soja van plantages waar eerst... ach en zo zijn we weer bij de koffie en cacaoboertjes van onze chocoladeletters.


Wat te weinig mensen weten is dat die eenzijdige inzet op kosten bij Nederlandse boeren ertoe leidt dat koeien gemiddeld maar zo'n 5,3 jaar oud worden. Dat heeft niks te maken met het feit dat oudere koeien minder produceren, sterker nog, als ze acht zijn produceren ze optimaal en dat kan met gemak doorgaan tot ze dertien of ouder zijn. De werkelijke reden is dat boeren moeten bezuinigen op strooiselmateriaal. Stro is te duur en dus wordt er zaagsel gestrooid, maar dat werkt minder goed dan stro en dus glijden koeien vaker uit en als dat leidt tot een gebroken poot rest de gang naar de slager.


Hoog tijd dus voor Max Havelaar melk, vlees, eieren van eigen bodem. Via MijnKoeJouwKoe en De Vrije Koe en andere co-trading initiatieven kan je er gelukkig al meteen wat aan doen want ik vrees dat met name de grootgrutters helemaal niet zitten te wachten op fair trade voor producten die een kort houdbaar zijn en die borg grote volumes worden verhandeld.

1 opmerking:

  1. Helemaal mee eens! Men moet maar eens leren dat ons voedsel nu eenmaal geld kost en dat de prijzen die we er nu voor betalen, belachelijk laag zijn. Als een eerlijke, hogere prijs dan ook echt leidt tot een beter leven voor de koe (en daarmee gezonder vlees), dan betaal ik het graag. Dan maar geen nieuwe spijkerbroek...

    BeantwoordenVerwijderen