dinsdag 13 december 2011

Ongezonde ideeën

Deze suikerbiet moet gezonder....
Tijdens een recente bijeenkomst maakte iemand met een zekere staat van dienst zich druk om het feit dat het ministerie van landbouw in een voorstel met geen woord repte over gezondheid. Zo'n opmerking leidt niet tot rumoer in de zaal, want iedereen associeert eten met gezondheid en dus lijkt het heel logisch dat zo'n ministerie dat gaat over de productie van primaire voedselproducten zich daarover uitspreekt.

Aan de andere kant, suiker en vet, de usual suspects zijn an sich niet ongezond en wie gaat er dan over zout? Gaat het ministerie van economische zaken een productiebeperking opleggen aan zo'n club die zout uit de bodem haalt of komt er een importbeperking op zeezout? En als we dan toch bezig zijn, waarom niet even doorpakken en meteen een boete opleggen aan de wegenbouwers die mensen bewust de auto injagen en dus op zijn minst medeschuldig zijn aan het fijnstofprobleem en wat verlangen we van wapenfabrikanten en -handelaren of van de petrochemie?

Melk, een soort derde-wereld-iets
Ik had zelf toch écht het idee dat de problemen met foute voeding niet in de eerste plaats worden veroorzaakt door de mensen die er het minst aan verdienen, maar door de mensen of organisaties die er 'waarde' aan toevoegen. Dus niet de boer die nauwelijks iets krijgt voor zijn melk of uien, maar dus door de clubs die van melk Yogho Yogho maken of Fristie om maar eens een paar producten te noemen waar je als natie trots op kunt zijn. Want melk is maar melk, beetje armoedig, beetje een soort derde-wereld-iets, waar je geeneens sluipsuiker aan kunt toevoegen, guargom of natriumcitraat.

Gisteren in de krant - in dit zelfde kader en al evenzeer deprimerend - bepleitte de Raad voor de Volksgezondheid19% BTW in plaats van 6% voor voedsel. De lage inkomens moeten dan weer worden gecompenseerd, want anders is het wel wat sneu allemaal... en zo kunnen ze evenveel chips blijven kopen. Ik weet het niet hoor, maar moet ik nu lachen of huilen. Het lijkt het meest op een late of vroege 1-april-grap. En passant werd ook weer even een lans gebroken voor de vettax. Hier te Langerak wordt dus weer heel wat afgezucht en geblasfemieerd.

Aller-allerlaatste waarschuwing
Ik krijg de nare aanvechting om dingen te gaan roepen als, 'ik zeg het nog één keer' en 'dit is echt de aller-allerlaatste waarschuwing'. Maar wie denkt dat een vettax iets uithaalt moet toch echt nog een keer nadenken. Het lijkt mij althans wat naïef om te denken dat zoiets werkt. We weten toch allemaal al lang dat lightproducten mensen ertoe aanzetten om meer calorieën tot zich te nemen. En van gewoon vet en suiker worden mensen niet dik. Het probleem ligt toch echt bij sluipsuiker en dito zout. Bij lekker goedkoop suiker dat zich zo lekker laat verstoppen in bewerkte producten en zout waarmee de smaak zou makkelijk opgehaald kan worden. De fabrikanten die van die heerlijke zuiveldrankjes maken zullen binnen de kortste keren een suikervervanger hebben gevonden of een kunstmatige smaakversterker. En de boer met zijn suikerbieten, hoe moet hij dat gezonder maken?

Als ik eerlijk ben baal ik ook van het vooruitzicht dat ik straks meer zou moeten betalen voor suiker en vet om een probleem op te lossen waar ik zelf geen last van heb of schuldig aan ben. Volgens een goed gebruik moet je problemen bij de bron aanpakken. Maar in dit geval is de bron niet degene die het basisproduct levert, maar degene die aan zogenaamde waardevermeerdering doet. Laten we maar eens beginnen met te waarschuwen voor sluipsuiker. Zoiets als:
Let op! Bevat sluipsuiker bij langdurig gebruik kan dit leiden tot overgewicht, depressie, aantasting van uw zelfbeeld, diabetes, nierfalen, blindheid en het afsterven van vingers en tenen.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten