donderdag 22 december 2011

Tuiles aux amandes

Toegegeven, het heeft niks met koeien of andere gewichtige zaken te maken, maar omdat een van mijn lezers er zo uitdrukkelijk naar vroeg, ditmaal een recept voor koekjes. Koekjes die heel goed bij kerst passen. Het recept komt uit "Mastering the Art of French Cooking" van Simone Beck en Julia Child.

Tuiles aux amandes
  • Bakpapier
  • 25 gram zachte boter om het papier in te vetten
  • 50 gram boter in een beslagkom
  • 100 gram suiker
  • 2 eiwitten
Verwarm de oven voor op 220ºC, vet het bakpapier in met de boter. Gebruik een mixer om boter en suiker te mixen tot een luchtige massa. Voeg het eiwit toe en mis dit heel kort.
  • 5 eetlepels cakemeel, gezeefd
  • een rubber spatel
  • 3 eetlepels fijngehakte geblancheerde amandelen
  • 1/4 theelepel amandelextract
  • 1/2 theelepen vanilleextract
Zeef het meel boven het boter/eiwit-mengsel en roer het er doorheen met een spatel. Voeg de amandelen en de extracten toe.
  • 4 eetlepels geschaafde amandelen
Maak hoopjes van een halve theelepel op het bakpapier en smeer deze uit met de achterkant van een eetlepel. Het laagje moet zo dun zijn dat je het bakpapier kunt zien. Doe wat van de geschaafde amandelen op het beslag en bak de koekjes tot de rand lichtbruin is (ongeveer 4 minuten). Haal ze uit de oven, verwijder ze snel van het bakpapier en laat ze afkoelen op een fles of deegroller. Zo krijgen ze hun karakteristieke halfronde vorm. Daarmee lijken ze op halfronde dakpannen; nonnetjes of tuiles.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten