woensdag 10 september 2014

Verborgen mens geen probleem

We begrijpen weer eens iets niet. Zo maakt Foodwatch zich druk over verborgen dieren in het eten. Het gaat dan niet over een over een slak die zich als verstekeling ophoudt in de sla of een dode muis in een pak yoghurt maar om het onderstaande lijstje:

...Chavroux La Tendre Bûche geitenkaas met gelatine afkomstig van varkens
...In de meeste kazen stremsel is gebruikt uit de maag van geslachte kalveren
...Coolbest Vitaday bevat visgelatine als 'drager' van de toegevoegde vitamines - wat niet op het etiket vermeld hoeft te worden
...Carbonell Olijfolie (met Omega 3) dat voor 1,5% uit visolie bestaat
...Fruitsoorten die regelmatig van een glanslaagje worden voorzien dat bestaat uit bijenwas of schellak (ook een soort was) – en dat wordt gemaakt van luizen
...In brood zit soms L-cysteïne, mogelijk gemaakt van eendenveren of varkenshaar – staat niet in de ingrediëntenlijst
...Croky Pickles chips bevat een ingrediënt of additief bevat gemaakt van rund, maar in de ingrediëntenlijst is niet te achterhalen om welk ingrediënt of additief het gaat

Hersenkortsluiting door stremselverhaal
Vooropgesteld dat het de vraag is wat gelatine in geitenkaas doet, waarom er aan vruchtensap vitamine toegevoegd moet worden en waarom een mens brood wil eten met broodverbeteraar, moet je je afvragen of je de voorkeur geeft aan een chemisch geleermiddel, dito glimlaagje of additief boven een natuurlijk product afkomstig van een dier. Tenzij je veganist bent uiteraard, maar dat lijkt ons niet de Foodwatch doelgroep.

De ernstigste hersenkortsluiting wordt nog wel veroorzaakt door het stremselverhaal. Voor kaas heb je koeien nodig en dat zijn runderen die melk geven. Je houdt dus stieren over en die worden opgegeten vaak als kalf, evenals de koeien die geen melk meer geven. De consequentie van het eten van kaas is dat er koeien worden geslacht.

Chinees mensenhaar
Het stremsel overigens wordt m.n. gewonnen uit de lebmaag van kalveren. Het is een spijsverteringsenzym met een sterke werking. Een liter is voldoende om 10.000 liter melk (bij 34°C) binnen drie kwartier te laten stremmen. Alternatieven voor natuurlijk stremsel zijn producten op basis van genetische modificatie. Ook fijn, maar geef ons maar natuurlijker stremsel.

Opmerkelijk tenslotte is dat er geen melding wordt gemaakt van het feit dat L-cysteïne veelal wordt gemaakt van mensenhaar. Kennelijk mag er van Foodwatch wel verborgen mens in ons eten zitten. Enfin, u begrijpt, wij eten gewoon brood van onze eigenste desembakker zonder Chinees haar en andere exotica.

Het artikel van Foodwatch


Geen opmerkingen:

Een reactie posten