dinsdag 9 september 2014

Pannen met panne

Wij snappen nooit zoveel van televisiekoks die hun hart aan teflonpannen verpand lijken te hebben. Dat gedoe met houten spatels, zorgen om de temperatuur en eventuele teflonbeklede ingewanden.. En hoezo bakken andere pannen altijd aan? Als je gietijzer of plaatstaal netjes behandelt glijden ei en galette er net zo soepel uit als uit zo'n teflonpan. 
Maar dan moet je die pan niet mishandelen en dus volgen hier de zes geboden voor échte pannen.
  1. was de pan maar een keer [ 1x ] met zeep en dat is direct na de aankoop. Gebruik geen agressieve middelen als soda of vaatwasmachine spul en al helemaal geen schuursponsjes.
  2. patineer je pan. Tja, de keuken zit vol rare termen zoals fraisage, myoteren en barderen, maar patineren zat er nog niet bij. Dus bij deze. Waar het om gaat is dat de pan wordt bekleed met een natuurlijk anti-aanbaklaag en laag die doir frequent gebruik alleen maar sterker wordt. Dat doe je door de pan voor het eerste gebruik stevig in de olie te zetten en daarna de pan op het vuur te zetten. Na tien minuten laat je de olie weglopen en wrijf je de rest stevig in met een stukje keukenpapier. Je kan het eventueel nog een keer herhalen en volgens sommigen helpt het om wat aardappel mee te bakken.
  3. gebruik die pan! Bij een nieuwe pan kan je het best beginnen met tamelijk vette producten omdat dat de patinalaag snel versterkt. Gebruik de pan achter niet om voedsel in te bewaren omdat de zuren de patinalaag kunnen aanvreten.
  4. hou hem schoon. Direct na gebruik als hij nog warm is, even onder de hete kraan met een borstel er door, afdrogen met een stukje papier en klaar. In geval van hardnekkige aanbaksels kan het helpen om zout in te zetten voor een grondige reiniging.
  5. zet hem droog weg. Vocht is de vijand van elke ijzeren pan.
  6. parkeer hem met zorg. Zet de pan op een droge plek, laat de deksel eraf tegen het roesten. Moch de pan toch gaan roesten, schuur de roest dan weg met een schuursponsje en ga terug naar gebod nummer 1, 2, 3...



Geen opmerkingen:

Een reactie posten