vrijdag 26 september 2014

De supermarkt moet mijn keuze voor gezonde voeding makkelijk maken

Toen we over deze stelling struikelden vroegen we ons af of er lang over was nagedacht. We hebben onze twijfels. Want wat is gezonde voeding en waarom worden alle pijlen op de supermarkt gericht?

Waarom zou alleen de supermarkt dit moeten doen en niet de bakker, snoepwinkel, kaashandel, webwinkel etc. Of hebben we weer even niet opgelet en zijn die al allemaal verdwenen of ingelijfd. 
Trouwens hoe gaat die supermarkt dat doen? Gaan die op alle verpakkingen waarschuwingsstickers plakken of kunnen ze volstaan met een duidelijk bord met een tekst als: “Pas op! In dit pand zijn zakkenrollers en foodmarketeers actief!”

Volumineuze mensenkinderen
Een extra complicatie is dat de inzichten met betrekking tot gezond voedsel weinig houvast bieden. Dus stel dat een supermarkt jarenlang campagne had gevoerd tegen verzadigde vetzuren, dan is een stevige claim van een zuivelfabrikant of vleessector niet denkbeeldig. Want inmiddels is de wetenschap tot heel andere inzichten gekomen.

Maar zoals wel vaker is afschieten heel makkelijk. Iets beters verzinnen lijkt stukken lastiger. Toch kan er op gebied van gezonde voeding echt wel iets verbeteren en dat zonder al te veel moeite. Maar laten we eerst proberen vast te stellen wat gezonde voeding is. Is dat eten waar je niet dik van wordt? Dat is al meteen erg lastig, want meestal is dat geen kwestie van nutriĆ«nten, maar van maat houden. Een gebakje of colaatje op zijn tijd kan helemaal geen kwaad, maar een dieet dat voor een groot deel bestaat uit candybars en cola-light leidt tot volumineuze mensenkinderen. Maar elke dag  fruitsappen en smoothies drinken is al evenmin verstandig.

Weekje verkouden
De aanpak via nutriƫnten leidt onvermijdelijk tot een eeuwigdurende discussie. Wat we bij ongezond echter snel over het hoofd zien, zijn de meer indirecte aspecten van een ongezonde sector, waar kunstgrepen uitgehaald moeten worden om het hoofd boven water te houden. Waar antibiotica routineus worden ingezet om eventuele ziektes te voorkomen. Boeren moeten vaak wel, want bij ongezond lage marges kunnen ze zich het simpelweg niet veroorloven dat een varken of kip een weekje verkouden is, want dan is dat dier op de afgesproken datum niet op slachtgewicht.

Het gevolg is dat MRSA en ESBL ertoe leiden dat we straks met de handen in het haar staan bij een simpele wondinfectie, longontsteking of andere simpel te behandelen aandoening. Tenminste als je kunt beschikken over werkzame humane antbiotica. Maar dit is natuurlijk geen taak voor de supermarkt of de sector of andere marktpartijen.

Gejokkebrokt
Die overheid moet gewoon wat ze moet doen. Dat is, zorgen voor een level playing field. Voorkomen dat de boeven de braven meezuigen. Die braven hebben veelal geen andere keuze dan overstappen op de methodieken van wat hun minder gewetensvolle broeders doen omdat ze anders failliet gaan. Door een nalatige overheid is de boer die geen antibiotica inzet als ‘groeibevorderaar’, degene die zijn bedrijf kan sluiten terwijl het in feite andersom zou moeten zijn. Overigens geld dit onverkort voor arbeidsomstandigheden en het dierenwelzijn.


Een verbod op preventief inzetten van antibiotica en het handhaven van zo’n verbod zou een eerste prioriteit moeten zijn. Vervolgens mag de warenwetgeving op de schop, want een wetgeving die toestaat dat er grootschalig gejokkebrokt mag worden, die toestaat dat er zalmproducten zonder zalm verkocht mogen worden en vlees dat voor minimaal 20% is ‘verrijkt’ met water kan je nauwelijks wetgeving noemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten