vrijdag 18 november 2011

Vleesboeken

Om een beetje bij te blijven, lees ik zo af en toe een boek. De afgelopen periode las ik bijvoorbeeld “Over Worst” en “Handboek voor de Perfecte Steak”.

Worstflessers
Het boek “Over Worst” heb ik speciaal aangeschaft omdat we onze zoektocht naar de perfecte worst zeer serieus nemen. Het boek kan worden gezien als een praktische handleiding om te leren hoe je worsten moet maken en het beslaat zowat het hele spectrum, van verse worst via gare, gefermenteerde, gerookte en vegetarische worsten en alles in heel veel varianten. Daarnaast omvat het een supermarktgids. Dat laatste maakt dat het een boek is met een houdbaarheidsdatum die mogelijk korter is dan die van sommige worsten.

Dat lijkt mij niet zo handig. Wat ik evenmin handig vind is dat op ongeveer elke pagina een poging wordt gedaan om lollig te zijn. Die lolligheid is zelden geestig te noemen, maar dat kan aan mij liggen. Ik denk echter dat zelfs de meest geharde studentikoze kroeghanger na 244 pagina’s en een veelvoud aan lolligheden van het kaliber “Worstflessers” of “Films waarin je een woord in de titel kunt vervangen door worst” (“The Texas Sausage Massacre”; “Edward Sausagehands”), last krijgt van lolligheidsmoeheid.

Favoriete steak
Veel vrolijker werden wij van Handboek voor de perfecte steak. Evenals het worstenboek en ‘typisch mannenboek’, maar prettig leesbaar, mooi uitgegeven en naast veel informatie over koeien, snits, boeren, materialen, adressen, basics ook persoonlijke ontboezemingen van mensen als Johannes van Dam en Felix Witbrink met betrekking tot hun favoriete steak en een reeks aantrekkelijke recepten.

Auteur Marcus Polman heeft voor zijn boek de halve wereld afgereisd, bezocht onder andere beroemde steakhouses in New York, maar ook treffen we een van onze eigen favorieten in het boek aan, slager Bert Vlot uit Ottoland.

Jammer alleen dat de steaks van oude koeien niet aan bod komt* en verder had het van ons een heel stuk dikker mogen zijn, maar dat mag worden gezien als een aanbeveling.

Handboek voor de perfecte steak
Marcus Polman
Fontaine Uitgevers ISBN 978 90 5956 408 4

Over Worst
Meneer Wateetons & Sjoerd Mulder
Dutch Media Uitgevers ISBN 978 90 488 0991 2



*De auteur ziet het zelf ook als een omissie en wil dat graag in een volgende editie - met onze hulp - goedmaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten