woensdag 15 juli 2015

Voedselverelendung

Volgens Marx zou het allemaal vanzelf wel goed komen met het arbeidersparadijs. Laat de kapitalist zijn gang gaan en het wordt allemaal vanzelf zó slecht dat de arbeider het op een bepaald moment niet meer pikt en kort daarop is iedereen gelijk en gelukkig. Hij noemde dat de Verelendungstheorie.

Laatst besteedden we kort aandacht aan ophef die was ontstaan omdat het Belgische parlement wil tornen aan de mayonaisewet. In die wet wordt precies omschreven hoeveel vet er in de mayonaise dient te zitten. De fabrikanten willen daarvan af zodat ze beter met het buitenland kunnen concurreren omdat je daar mayonaise met veel minder vet ook als mayonaise mag verkopen.

Calvinischtische betuttelaars
De oppervlakkige lezer denkt al snel, 'nou en'. Of lucide woordcombinaties van dezelfde strekking. Van de mensen die reageerden, vonden velen het sop de kool niet waard en was het te zot voor woorden dat de volksvertegenwoordigers zich hiermee bezig houden. Anderen gaven de voorkeur aan totale anarchie en volgens weer anderen zou de wal het schip wel keren en is Big Food sowieso nooit te vertrouwen.

Noem ons calvinischtische betuttelaars, maar wij zijn toch echt van mening dat die Belgische mayonaisewet gewoon moet blijven zoals hij is. Sterker nog, hij moet onverkort door Nederland en de rest van de EU worden overgenomen. Het alternatief is het Nederlandse model, waarbij de wetgever zich braaf door de industrie laat dicteren, want anders kost dat werkgelegenheid én banen én vetrekken toptalenten naar het buitenland én missen we belastinginkomsten... Duitsland is trouwens geen haar beter daar hebben ze een geheime commissie die bepaalt wat de samenstelling van industrieel voedsel moet zijn.

Agro-industrieel-compleks
Het Nederlandse en het Duitse model is in onze ogen een sterk staaltje van voedselverelendung U weet wel, bosvruchtenyoghurt met 0,3% geteeld fruit, AH's befaamde guacamole met een homeopathische hoeveelheid avocadopoeder en gepaneerde zalm zonder zalm van de Lidl of de Aldi. En het is allemaal helemaal legaal. Hele volksstammen zijn inmiddels zover dat ze er vanuit gaan dat wat er op een verpakking staat per definitie niet klopt.

Volgens de theorie van Marx zou dat tot een opstand moeten leiden of toch op zijn minst tot een kopersstaking en zou het plebs het agro-industrieel-compleks op de knieën dwingen door de macht te grijpen. Dus gaat iedereen zelf mayonaise maken, brood bakken, kippen houden voor de eieren etc. Daarnaast is er ook nog zoiets als gezondheid, want waar spaarzaam wordt omgegaan met de waarheid over voedsel, wordt royaal omgegaan met goedkope toevoegingen als suiker en zout en knijpt de overheid een oogje toe als het gaat om misbruik van antibiotica..

Nepmeuk
Zoals het arbeidersparadijs in de praktijk een beetje is tegengevallen, zo vermoeden we ook dat al die conglomeraten die 'slechts' oplossingen bedenken gericht op de wensen en eisen van de de klant (U heeft al die nepmeuk toch echt aan uzelf te danken..) zich geen zorgen hoeven te maken.

Wat we - wellicht tegen beter weten in - hopen is dat het Belgische parlement de rug recht houdt en dat Belgische mayonaise in de toekomst een kwaliteitsaanduiding wordt voor mayonaise zonder sluipsuiker en andere ellende.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten