vrijdag 10 juli 2015

Parfait

IJs maken klinkt zo leuk, maar blijkt in de praktijk een weerbarstige materie. Als de ijsmachine net een beetje te amateurklasse-achtig is, dan is het koelelement vaak net ontoereikend. En als het wel toereikend is dan was u weer net even te ongeduldig en werd het reeds ingezet terwijl het nog onvoldoende was bevroren. Jammer, want ijs maken levert zoveel aangename voorpret op en dat ambachtelijke heeft ook zijn charme.

IJs maken kan echter ook zonder machine, maar maak dan geen ijs! In theorie schijnt het te kunnen, dan moet u zeer regelmatig het custardmengsel uit de vriezer halen en doorroeren. Maar neem van ons aan, dat gaat niet werken. Dus maak liever een parfait op basis van een eimengsel met suiker en room. Dat parkeert u uiteindelijk in de vriezer waarna u er geen omkijken meer naar heeft.

In het recept wordt mango gebruikt, maar het kan ook met ander fruit, noten, likeur, chocolade etc.

  • grote mango
  • 3 eierdooiers
  • 75 gr poedersuiker
  • suiker
  • citroensap
  • zout
  • 1,5 dl room


De mango wordt geschild, ontpit en door een zeef gedrukt zodat u pulp overhoudt.

Maak een suikerstroop van de poedersuiker door deze toe te voegen aan 75gr water in een pannetje met een dikke bodem. Zet dit op een matig vuur en roer met een kwastje totdat alle kristallen zijn opgelost. Stop dan met roeren. Laat het 1 minuut koken. Laat het enigszins afkoelen. Voor de culisnobs, dit heet een suikerstroop van 28ยบ.

Splits de eieren, doe de dooiers in een ruime kom, plaats de kom boven zacht borrelend water en begin te kloppen (gewoon met de mixer). Voeg de suikerstroop toe en ga door met mixen totdat het na 10-15 minuten licht schuimig is, verplaats de kom naar een bak met ijswater (of de gootsteen). Ga door met kloppen en voeg geleidelijk de mangopuree (of iets anders) toe. In geval van mango of andere vruchten kan nu ook wat citroen en zout worden toegevoegd om de smaak te accentueren.

Klop de slagroom licht en roer dit door het mango-eimengsel. Doe het mengsel over in een gekoelde parfaitvorm - als u die niet heeft neem dan een andere metalen vorm. Vul de vorm tot ongeveer 2 cm onder de rand.

Plaats de parfait in de vriezer gedurende minimaal 4 uur. U stort hem het beste door de vorm te omwikkelen met een warme handdoek (even in warm water dompelen en uitwringen). 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten