dinsdag 24 maart 2015

Spaghetti alla vongole

Wij associëren spaghetti alla vongole altijd met een beschut plekje in de lentezon en elegante vrouwenvingers, maar het waarom van die associatie blijft een raadsel. Enfin het is gewoon zo'n gerechtje om je aan over te geven.

Spaghetti alla vongole

  • 1 kg vongole (venusschelpen, amandes, scheermessen etc kunnen ook worden gebruikt)
  • 500 g spaghetti
  • 3-4 eetlepels ev olijfolie
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 1-2 gedroogde pepertjes (peperoncino)
  • bosje bladpeterselie, fijngehakt

Schelpdieren als vongole, mosselen en oesters worden levend verwerkt, alleen dan zijn ze veilig te eten. Vandaar dat er bij FOODbazar een levertijd op zit. Daarnaast moet u controleren of ze, voor gebruik, echt nog in leven zijn en de dode weggooien. Dat gaat het beste door hun natuurlijke milieu (de zee) na te bootsen, dus niet plompverloren in een bak koud leidingwater gooien, maar door het water voldoende te zouten (proef even of het water naar zee smaakt en u weet dat u goed zit).

Als de dieren leven, gaan de schelpen open, maar als u de dieren stoort gaan de schelpen ook meteen weer dicht. Neem hier even de tijd voor. De dieren kunnen dan acclimatiseren en ze raken en passant het nodige zand kwijt.

Breng 5 liter water in een grote pan met deksel aan de kook. Voeg 5 eetlepels zout toe als het water kookt en leg het deksel er weer op. Doe de spaghetti erin en schep hem stevig om. Doe het vuur uit als het water weer kookt en laat de pasta net zo lang in de pan als de aangegeven kooktijd voor een perfect 'al dente resultaat'.

Verhit de olijfolie in een diepe koekenpan of pan met diepe bodem, samen met de knoflook en de peperoncino. Voeg de kokkels toe, leg een deksel op de pan en verwarm de kokkels tot ze zich openen. Schelpen die niet open gaan, gooit u weg. Schep de knoflook en de peperoncino uit de pan.

Haal de helft van de kokkels uit hun schelp; neem hiervoor de kleinere exemplaren.

Doe de spaghetti samen met de peterselie in de pan met de kokkels en olijfolie. Voeg zout naar smaak toe en schep goed om, zodat alle spaghetti met een laagje saus bedekt is. Decoreer het geheel met de overgehouden grote exemplaren.

Tip: gebruik in plaats van spaghetti Fileja peperoncino een om ijzerdraad gedraaide pastavariant die op smaak is gebracht met peperoncino zodat het gerecht een extra bite krijgt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten