zaterdag 30 augustus 2014

Paella

Soms kan een mens behoefte hebben aan zoiets als paella. Typisch een hogere vorm van troosteten dat net zo goed past bij druilweer als bij himmelhochjautzende weersomstandigheden.

Dit recept is afgestemd op vier tot zes personen en is een typisch familierecept.

  • olijfolie
  • 2 gesnipperde uien
  • 4 tenen knoflook - eveneens in snippers
  • 1 gesneden rode paprika
  • saffraan
  • stukken kip, gekruid met peper, zout en paprikapoeder
  • garnalen of gamba's
  • pijlstaartinktvisjes ontdaan van binnenste (ingewanden en het stukje 'plastic) en kop en in grove stukken gehakt
  • 1 kg mosselen
  • 300 gram paellarijst
  • 900 ml bouillon (vis of kip)
  • 100 gram diepvriesdoperwten
  • 2 tomaten in stukjes
  • peterselie - fijngehakt
  • citroen in partjes
  • zwarte peper
  • zout
Spanjaarden gebruiken uiteraard een grote paellapan, maar elke goed grote pan voldoet.
  • Verhit een flinke laag olijfolie en bak de kip mooi bruin op een matig vuur - ongeveer 10 minuten. Neem de kip uit de pan en zet apart.
  • Bak de uien glazig en voeg dan de knoflook toe.
  • Voeg ook de paprika toe.
  • Doe de rijst in de pan en roer die goed om zodat de elke rijstkorrel bedekt is met olie.
  • Driekwart van de - warme - bouillon toevoegen en alles goed omroeren.
  • Enkele saffraandraadjes toevoegen.
  • Kip toevoegen en alles op een laag vuur tegen de kook aanhouden. Eventueel bouillon toevoegen als het te droog lijkt te worden. (ongeveer tien minuten).
  • De mosselen gaar koken in eigen vocht (water toevoegen in onnodig, wel de deksel op de pan houden). Als de schelpen allemaal open staan, zijn ze gaar. Haal de mosselen uit de schelp op een paar na die dienen als decoratie.
  • Erwten toevoegen, vijf minuten laten meegaren.
  • Inktvis en garnalen toevoegen en vijf minuten mee laten garen.
  • Tot slot de tomaat en de mosselen toevoegen.
De rijst moet 20 tot 25 minuten garen. Proef voor het toevoegen van de inktvis en de garnalen of de rijst echt gaar is, voeg eventueel nog wat hete bouillon toe (in kleine beetjes).

Op smaak brengen met zout en peper. Steek de mosselen in de rijst, bestrooi het geheel met peterselie (liefst platte). Steeg de partjes citroen in de paella.

Serveren met brood en een simpele salade en een mooie tempranillo.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten