woensdag 27 augustus 2014

Zuurkool DHZ

Wij waren nooit zo'n liefhebber van zuurkool, we vonden het voornamelijk zuur en niet zo kool. De zuurkool van de markt in Ljubljana was echter andere koek. Maar om nu alleen voor zuurkool naar Ljubljana te rijden... (elk excuus is toereikend nu we er over nadenken).

Volgens Jules Clancy kan je het heel simpel zelf maken als je gebruik maakt van 'droog pekelen'. Het klinkt allemaal heel simpel en de moeite van het proberen waard. Het is geen instantproces, maar dat is alleen maar goed in het kader zen of zelfonthaasting.
  • 1 middelgrote weckpot
  • 1/2 witte kool
  • zout


Dag1
  • Snijd de halve kool in de lengte door, verwijder buitenste bladeren, oude snijvlakken en andere onvolkomenheden. Snijd hem daarna zo dun mogelijk met een mes of een mandoline.
  • Doe de gesneden kool in een grote kom en strooi er zout overheen (5 tot 20 gram zout per kilo).
  • Wrijf de kool goed in met het zout, minimaal vijf minuten lang en zet het dan weg. Door het zout wordt het vocht uit de kool getrokken.
  • Doe de kool in de pot die uiteraard brand- en brandschoon is. Duw de kool heel goed aan zodat het vocht eruit komt en er weinig loze ruimte resteert, maar laat voldoende ruimte over voor het uitzetten van de kool. Het koolvocht moet zorgen dat de kool net onder staat. Als het te droog lijkt, kan koud water worden toegevoegd, maar zo weinig mogelijk omdat het invloed heft op de smaak.
  • Sluit de pot af en laat hem ergens in de keuken staan.

Dag 2
  • Open de pot om eventueel gas te laten ontsnappen, duw de kool weer aan en proef.

Dag 3 en verder
  • Herhaal de stappen van de tweede dag totdat de kool op smaak is. Dit kan na drie dagen zijn, maar ook na maanden. Zodra de kool op smaak is gaat de pot in de koelkast en kan is de zuurkool klaar voor gebruik.


Zuurkool kan worden gemaakt van savooie kool of witte of een mix en er kan van alles aan worden toegevoegd zoals wortel en appel wat dan gewoon mag meefermenteren. Daarnaast kunnen er kruiden en specerijen worden toegevoegd.

Voor het fermenteren kan een glazen pot worden gebruikt, maar sommigen geven de voorkeur aan plastic. Metaal is echter geen goed idee vanwege de corrosie. 

Licht is geen probleem, de pot hoeft niet in een donkere kelder. De UV stralen beperken de vorming van schimmel en als de pot gewoon in de keuken staat is de kans op vergeten minimaal. Witte schimmel is geen probleem en kan gewoon worden verwijderd. Gekleurde schimmels daarentegen kunnen giftig zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten