woensdag 5 oktober 2011

Ze doen iets in ons eten...

Er is in Amsterdam wat ophef ontstaan rond het feit dat de gemeente Amsterdam en Nestlé een convenant hebben getekend voor een gezonde jeugd. In Langerak (Zuid-Holland) is er eveneens ophef ontstaan (één persoon) rond het feit dat Albert Heijn daar de schooljeugd mag informeren over gezonde voeding en elders in het land openen wethouders van Onderwijs filialen van McDonald's (geen berichten over ophef bekend).

Dat deze convenanten worden getekend is an sich al vreemd, maar nog vreemder is het dat de betreffende wethouders en de directeur in kwestie niet worden ontboden voor een verhelderend gesprek over hun drastisch gewijzigde carrièreperspectief. Een gesprek met een schooldirecteur over Albert Heijn als onaantastbare voedsel- en warenautoriteit stuitte slechts op een hologige blik en volgens mij maakte de man in kwestie een 'mental note' met als sleutelwoorden "gevaarlijke gek", "jeugdzorg", "spanlaken" en/of "relict uit een ver verleden".

Het lijkt of niemand zich meer druk maakt over het feit dat de vos wordt gevraagd om op de kippen te passen. Of denken we nu echt dat AH of Nestlé onze bloedjes van kinderen objectief gaan informeren over hun eetgedrag. Zien we het echt gebeuren dat Nestlé de consumptie van Nesquick (per glas goed voor 26% van de dagelijkse suikerbehoefte) ontraadt? Dat ze zeggen, "Laat de KITKAT, LION, NUTS, ROLO en SMARTIES maar eens een maandje achterwege."

Denken we soms dat, als gevolg van de kredietcrisis of de opwarming van de aarde, kwartaalcijfers en winstmarges van ondergeschikt belang zijn geworden, dat de targets van de productmanagers en divisiedirecteuren zijn gewijzigd in gezondheidsdoelstellingen en grenzeloos altruïsme? Ik heb zo mijn twijfels..

Dat dit alles zo maar kan passeren, dat niemand zich er druk over maakt kan maar één ding betekenen. Ze doen iets in ons gemaksvoedsel en dan doel ik niet op de gebruikelijke vulmiddelen, emulgatoren, zuurteregelaars, smaakversterkers, zout, suiker, surrogaten, plakmiddelen, vreemde eiwitten, productverbeteraars, conserveringsmiddelen en wat dies meer zij, maar iets farmaceutisch, wat ons dociel en volgzaam maakt. Iets anders kan ik voorlopig niet verzinnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten