vrijdag 27 mei 2011

Bestuursschizofrenie

ESBL, MRSA, EHEC... alsof je bij de oogarts zit, maar het blijkt de supermarkt te zijn.

Mijn oog op een artikel dat ooit in FEM heeft gestaan en dat vraagtekens plaatst bij de eeuwigdurende campagne voor het eten van plofkippenvlees. "Kip het meest veelzijdige stukje vlees"... "Deze campagne is mogelijk gemaakt door de EU".. Eigenlijk heb ik weinig aan dat artikel toe te voegen. Immers, het blijft raar dat onze overheid in sommige gevallen zo'n uitbundige vrijgevigheid tentoonspreidt en dan tegelijkertijd blijft hameren op zaken als zelfregulering, niet willen betuttelen, vermindering van de regeldruk en nog wat van die andere mantra's. Het lijkt wel een vorm van bestuursschizofrenie.

Anders gezegd, de kippenboeren krijgen zoveel geld van de overheid, dat kippenboeren in Afrika worden doodgeconcurreerd. Tegelijkertijd brengt de sector de volksgezondheid in gevaar door onverantwoord antibioticagebruik. Maar daar kan de overheid niet ingrijpen, want dat tast het vrije ondernemerschap aan, verstoort de marktwerking, uh zoiets.

Wrang is ook dat de biologische kippen besmet blijken met ESBL, wrang omdat de plofkippenliefhebbers* er maar niet in slagen hun triomfalistische lachje te onderdrukken en wrang omdat de kans heel groot is dat het vlees in de slachterij besmet raakt omdat de nVWA haar taken volgens de letter en niet volgens de logica opvat. Als er staat "controle op schoonmaken", controleert de nVWA niet op het resultaat, maar slechts op de handeling.

Nog even over de eerbiedwaardige minister Schippers. Volgens haar is er geen verband tussen EHEC en antibioticamisbruik. Natuurlijk hoeft dat verband er niet te zijn. Die E-coli bacterie kan best door een andere oorzaak zijn gemuteerd (voorheen maakte deze bacterie met name slachtoffers onder kinderen en nu worden in overwegende mate volwassen vrouwen het slachtoffer). Maar er is wel een duidelijk verband tussen het relatief hoge aantal dodelijke slachtoffers en het antibioticamisbruik. Want de bestrijding van de verschijnselen is moeizaam om dat de bacterie resistent is tegen gangbare antibiotica.

Jammer trouwens dat de berichtgeving in de Volkskrant is overgelaten aan een redacteur die zich niet echt in de materie heeft verdiept. Wat ook wel jammer is dat ook mevrouw Voortman van GL en mevrouw Wiegman van de CU dingen roepen die niet van veel kennis getuigen. En dus komt Bleker weg met de opmerking dat hij er in november op terugkomt... ergens heb ik het gevoel dat we minder lang hoeven te wachten.

Zie ook: MijnKoeJouwKoe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten