zondag 18 augustus 2013

Giftig witbrood

Misschien zou ik dit lijstje heel serieus moeten nemen, maar dat lukt me niet. Er wordt gewaarschuwd tegen de gevaren van voedingsproducten die miljoenen mensen elke dag eten. En als we het lijstje mogen geloven zijn het hele grote gevaren.

Een opvallend citaat, "By definition, white bread and refined flours in general are toxic for your body because they have been stripped of virtually all vitamins, minerals, fiber, and other important nutrients." Of wat te denken van deze zinssnede, "On top of this, microwaveable popcorn contains a chemical known as diacetyl that can actually destroy your lungs."

Basisvoer van de gemiddelde overgewichtige

Giftig witbrood en pasta, longvernietiging door een stofje in de popcorn... Als dat zo is, kan je maar beter geen producten meer eten als witbrood, pasta en magnetronpopcorn, maar ook margarine, sojamelk, diepvriesmaaltijden, vleeswaren en witte rijst, energierepen en alles waar 'light' op staat zou leiden tot een voortijdige dood.

Maar als dat zo zou zijn, dan zou er toch al lang sprake moeten zijn van massale sterfte, dan zou een overgewichtsepidemie niet meer zijn dan een theoretische mogelijkheid. Het lijstje vertoont namelijk grote overeenkomsten met het basisvoer van de gemiddelde overgewichtige.

Een beetje je uiterste best
Niet dat ik ooit magnetronpopcorn eet, maar ik ben toch maar even gaan zoeken naar popcorn en diacetyl en jawel hoor, daar kunnen je longen van kapot gaan. De Division Environmental Epidemiology van het Institute for Risk Assessment Sciences (IRAS) in Utrecht deed hier met een team onderzoek naar. Het team stelde vast dat Popcornwerkers-longen, oftewel Bronchiolitis Obliterans Syndroom (BOS), een niet te genezen longziekte, die de uitstroom van lucht uit de longen bemoeilijkt waarschijnlijk wordt veroorzaakt door diacetyl. De onderzoekers concluderen dat de chemische stof gedurende de fabricage gevaarlijk kan zijn bij verwarming en inademing, gedurende een langere periode.

Ook is er wel eens een consument gevonden die aan het Bronchiolitis Obliterans Syndroom lijdt, een man in de VS die dagelijks meerdere zakjes magnetronpopcorn eet... Anders gezegd, je moet wel een beetje je uiterste best doen om het via popcorn op te lopen.

Bij vleeswaren is de grote boosdoener natriumnitriet (E250). Dat kan in de maag worden omgezet in nitrosaminen en die zijn mogelijk kankerverwekkend. Maar als het niet wordt toegevoegd, bestaat er gevaar voor botulisme en als die vorm van voedselvergiftiging niet op de juiste wijze wordt behandeld is de kans om te overlijden levensgroot. Zie verder het factsheet van Foodwtach.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten