maandag 27 juni 2011

Van beugelbekkies en smachtende Oekraïensen

"Wel zouden we minder preventief antibiotica kunnen inzetten om resistentie tegen te gaan." Zomaar een strofe in een artikel over antibioticamisbruik op een site van een diervoederfabrikant. Overigens betoogt dezelfde man met droge ogen ook nog dat we het probleem ook kunnen oplossen door juist méér antibiotica in te zetten.

'Minder preventief' is volgens mij te vergelijken met 'een beetje zwanger'. Preventief antibioticagebruik heeft namelijk het effect van een wapenwedloop of van beugelbekkies. Je kunt niet achterblijven in de struggle for survival. Vroeger waren er kinderen mét een beugel, nu zijn er kinderen zónder beugel.

De uitzondering is de norm geworden en vice versa. Als je op de huidige huwelijksmarkt een scheef tandje hebt, ben je kansloos. Een beetje over- of onderbeet of een spleetje was vroeger geen punt, maar noopt je nu om maar meteen in te loggen op een site vol smachtende Oekraïensen - die v/h het Socialistisch Paradijs willen ontvluchten.

Zo ook de boer die braaf en op vrijwillige basis minder antibiotica gaat toedienen. Die is gedoemd de struggle of survival te verliezen van zijn collega wiens primaire interesse zijn bankrekening betreft en die dus lekker doorgaat. Het verschil is dat deze struggle om méér gaat dan het voldoen aan een huisje-boompje-beestje norm i.c. een vrouw op de bank.

Daarnaast is de kans groot dat we er niks mee oplossen. Zoveel haarden van MRSA, EHEC en ESBL heb je helemaal niet nodig om rampen te veroorzaken. De EHEC-problemen en de vogelgriep hebben ons inmiddels wel geleerd hoe snel ziektekiemen zich kunnen verspreiden en dat een nauwelijks detecteerbare hoeveelheid al voldoende is.

Kortom, meer dan genoeg redenen om preventief gebruik van antibiotica te verbieden. Gezien het feit dat het de volksgezondheid op grootschalige wijze in gevaar kan brengen, een economische delict is in de vorm van het creëren van een oneigenlijk concurrentievoordeel dient overtreding dan ook te worden beschouwd als een misdrijf van de zwaarste categorie. De huidige voorstellen die de kool en de geit willen sparen zijn in de praktijk simpelweg niet uitvoerbaar én zullen geen enkel effect sorteren, maar daarnaast geven ze aan dat het probleem nog steeds niet serieus wordt genomen door de sector en de overheid/politiek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten