dinsdag 8 september 2015

Prijsschieten op het Voedingscentrum

Het heeft iets ongemakkelijks, iets laaghartigs bijna. We voelen ons wéér geroepen onze pijlen te richten op dat arme Voedingscentrum. Zo'n bureaucratisch instituut met regels en protocollen, belangen en deelbelangen, kolen en geiten en daardoor niet in staat heel adequaat te reageren op nieuwe ontwikkelingen.

Dus voelt het alsof je je met kritiek op dat eerbiedwaardige overheidsorgaan aansluit bij een bloeddorstige meute die het heeft gemunt op een weerloos slachtoffer.

Ziekmakers in de keuken
De steen des aanstoots van vandaag is een nieuwe campagne tegen ziekmakers in de keuken. Dus wéér gaat het over bacteriële infecties ten gevolge van onvoldoende keukenhygiëne. Opvallend genoeg geen woord over MRSA en ESBL, u weet wel de gevolgen van onverantwoord antibioticagebruik door de bioindustrie, maar dat terzijde.

Een nonchalante, onverantwoordelijke viespeuk
Snappen wij niet zo. Natuurlijk is dat een probleem, maar het valt in het niet bij het suiker-overgewicht-obesitas-diabetes-probleem. Dan heb je het over onzichtbare ziekmakers op termijn. Dan heb je het over écht grote getallen. Aan tienduizenden die oogproblemen krijgen, die depressief worden, waarvan de bloedsomloop dusdanig slecht wordt dat ledematen moeten worden afgezet, waardoor hartproblemen ontstaan en ga zo maar door.

Maar ons Voedingscentrum heeft het liever over een probleem dat tot hooguit 1.000 problemen en probleempjes per jaar leidt. En een probleem dat u als keukenprins/prinses zelf veroorzaakt. U bent namelijk een nonchalante, onverantwoordelijke viespeuk!

Diabetestsunami
Je zou verwachten dat het Voedingscentrum ons goede belasting- of Unilevergeld steekt in een poging de aanstaande diabetestsunami nog enigsins in te dammen. Maar niks van dat alles, (sluip)suiker krijgt bitter weinig aandacht.

Voor alle zekerheid hebben we maar weer even de site bezocht, want er zou zomaar wat veranderd kunnen zijn en eigenlijk willen we ook niet geloven dat we gelijk hebben, maar helaas. Naast veel aandacht voor de 'infectiecampagne', aandacht voor 'het nieuwe eten'. Je zou verwachten dat een beetje aandacht voor (sluip)suiker in bewerkt voedsel daar wel thuishoort, maar nee. Helemaal niks over gemaksvoer of lightproducten met veel te veel suiker. Wat we wél lezen is dit:
Ik ga gezondere producten kiezenWaaruit bestaat je menu eigenlijk? Heb jij een berg groente op je bord, of neemt een stuk vet vlees het grootste deel in beslag? Kijk eens of je kan beknibbelen op vet en zout eten, kies eens voor vis en schroef langzaamaan de hoeveelheid groente en fruit wat op.

Om moedeloos van te worden, wel aandacht voor vet, maar waarschuwen voor suiker ho maar..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten