dinsdag 2 december 2014

Watervoetafdruk...

Suf kijkende waterverkwister
Recent maakten we ons druk over de desinformatierol van voedingsetiketten, waardoor producten met de meest opzienbarende ingrediënten ineens puur&eerlijk lijken... Immers vreemde chemicaliën wekken geen allergische reacties bij u op, eerlijke plantjes wel.

Deze week verslikten we ons in een infographic. U weet wel, zo'n plaatje dat u als ontleesde vaderlander kan helpen ingewikkelde materie in één oogopslag te doorgronden. Hieruit blijkt onder andere dat u toch vooral geen vanillestokjes moet gebruiken, want voor een kilo vanille is liefst 127.000 liter water nodig. Dan kan je dus beter rundvlees eten, want dat vergt slechts 15.000 liter water per kilo.

Stomme peulen
Overigens scoren melk en boter nog veel beter. Boter vergt maar een kwart van wat er voor melk nodig is (4000 liter vs 1000 liter). Dat lijkt raar, want boter wordt immers van melk gemaakt en daar, maar de redactie van de Volkskrant zal wel weer margarine bedoelen...

Wij raken van zulke heldere informatie ernstig ontregeld. Maar het probleem is natuurlijk dat zo'n vanilleboom natuurlijk een ontzettend stomme manier is om eten mee te produceren. Zo'n hele boom voor een paar van die stomme peulen, terwijl je net zo goed fabrieksvanille kan gebruiken.... Volgens de infographic geldt dat ook voor kruidnagel, nootmuskaat, cacao, koffie, amandelen, olijfolie en walnoot.

Waterinefficiency
Tja, zo lusten we er nog wel een. Maar voordat we onze eigen walnoot gaan vellen, vragen we ons ineens af wat het probleem is van haar waterinefficiency. Zó'n tekort aan water hebben we in onze polder niet, eerder het tegendeel. En geldt dat niet ook voor die koeien hier, die vlees, melk en boter (géén fabrieksmargarine) produceren en vrijwel uitsluitend slootwater drinken.

Trouwens, hoe komt men aan zo'n hard getal? De ene koe is de andere niet. Het maakt nogal wat uit of de koe alleen voor vlees of melk wordt gehouden of dat het een dubbeldoelkoe is. Het maakt uit of het dier gras eet in een weiland of in een stal staat op een dieet van granen en soja. Dan zijn er ook nog dieren die heel jong als kalf worden geslacht en dieren die na een lang leven als melkkoe (soms pas als ze 18 jaar zijn) nog prima entrecotes opleveren.

Tip
Tja, de infographic is er niet alleen voor de gemakzuchtige lezer, maar ook voor de gemakzuchtige redactie. We hebben overigens nog een tip. Volgens ons scoren vissen ook heel hoog op gebied van waterverspilling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten