zaterdag 15 november 2014

Allerfielen

We begrepen niet heel goed waartoe die nieuwe allergenen richtlijn diende, maar inmiddels beginnen we een idee te krijgen. Het is ook waarom we helemaal niets zien in stoplichtsystemen en een belasting op 'slechte' ingrediënten.

Maar laten we ons tot de allergenen beperken. Op ieder product moet vanaf 13 december worden vermeld welke allergenen er in zitten. Dat geldt zowel voor bewerkte producten als voor onverpakte en in de horeca, Menig chef wordt nu al zo'n beetje gek van de opkomst der allerfielen.

Want zo'n twintig jaar geleden of korter was iemand met een allergie nog een bezienswaardigheid. Inmiddels ben je een soort ongevoelige cromagnon als je niet onder hinderlijke overgevoeligheden lijdt.

Surrogaatmarsepein voor de cupcakemaffia
En dan stuiten wij ineens op dit: Dr. Oetkers Rolfondant met gemeen blauwe kleurstof. Zeg maar, surrogaatmarsepein voor de cupcakemaffia. Op het rugetiket de gebruikelijke kleine lettertjes, maar er is één woord dat eruit springt AMANDELEN...  Het product zou sporen van amandelen kunnen bevatten. Ja hoor... De richtlijn schrijft voor dat je moet aangeven of er noten of sporen van noten in zouden kunnen zitten. Maar hier gaat het dan kennelijk om een fabriek die naast vetten en suikers en wat hulpstoffen toevallig ook amandelen verwerkt, dus geen pinda's, pistache, hazel- of walnoten,
nee louter en alleen AMANDELEN...

Wij denken er het onze van. Maar het geeft wel aan dat je erg moet oppassen met stoplichtsystemen voor voedingsstoffen en belastingmaatregelen voor 'slechte' stoffen. De echte marsepein van de de bakker zou er zomaar onbetaalbaar van kunnen worden of moeten worden voorzien van waarschuwingsstickers in zes talen. De surrogaatproducent daarentegen heeft binnen de kortste keren wel weer een maas in de wet gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten