dinsdag 15 januari 2013

Sommige varkens, gelijker dan andere varkens

De schoonste ter wereld
"Dit jaar zijn er nieuwe acties tegen pluimveevlees uit de gangbare veehouderij, bestempeld als plofkip. Actiegroepen willen supermarkten dwingen te kiezen voor minder intensieve productiemethoden. Dat vind ik een merkwaardige ontwikkeling. De Nederlandse veehouderij is de meest productieve en daarmee de schoonste ter wereld. Die moet je niet af willen breken. De landbouw moet wereldwijd juist hoogproductiever en intensiever worden, anders sturen we aan op een tekort aan voedsel."

Bovenstaand de, wat gammel verwoorde, opvatting van de bestuursvoorzitter van de WUR, Aalt Dijkhuizen. Hij vergelijkt Wakker Dier, een stukje verderop ook nog met Big Brother. Hij lijkt ook van mening dat binnen het duurzaamheidspectrum sommige varkens gelijker zijn dan andere varkens, om maar even bij 1984 te blijven.

David als Big Brother? Volgens mij is dat laatste een beetje raar en gaat het bij duurzaamheid juist om het geheel. Dus is de noodzaak om schoon te produceren niet van minder belang dan het dierenwelzijn en de eerlijke prijs voor de boeren. En waarom zou hij Wakker Dier betitelen als Big Brother? Het lijkt er verdacht veel op dat hij beseft dat zijn argumenten nogal zwak zijn. De vraag die de vergelijking verder oproept, is hoe we de gezamenlijk lobby van CBL (grootwinkelbedrijf), NFLI (levensmiddelenindustrie) en de gangbare landbouw zouden moeten betitelen.

Dat het wringt, om het ene duurzaamheidscriterium meer gewicht te geven dan het andere blijkt onder andere uit de boude bewering dat de Nederlandse veehouderij de schoonste ter wereld is. (Want de meest productieve) Immers, een deel van die productiviteit is wel het gevolg van de inzet van antibiotica en, de productiviteit mocht ook wat kosten als het gaat om natuur, landschap, dieren- en boerenwelzijn.

Streefcijfers van het ministerie
Wat die laatste twee aangaat is het goed om nog even te wijzen op de gevolgen van de intensivering voor de volksgezondheid. MRSA en ESBL zijn inmiddels zo wijd verbreid, dat boeren en hun familie die opgenomen moeten worden in een ziekenhuis, eerst in quarantaine moeten. Kipfilet is voor ongeveer 90% besmet en het zou zomaar kunnen dat we straks weer massaal sneven aan de gevolgen van een voorheen onschuldige infectie. De veehouderij heeft zich de afgelopen jaren massief ingezet om de antibioticaconsumptie te minderen en is daarbij veel verder gegaan dan de streefcijfers van het ministerie. Ook dat laatste is toch wel bedenkelijk te noemen, zo'n laag ambitieniveau bij een dergelijk dreigend probleem.

Vallen ESBL en MRSA onder het hoofdstuk vervuiling? Dat lijkt een semantische discussie, maar we kunnen in elk geval stellen dat het een direct gevolg is van een landbouwbeleid met een eenzijdige focus op kostenreductie. Misschien een beetje flauw van Wakker Dier om zich zo eenzijdig op de supermarkten te richten. Die zitten namelijk in net zo'n onmogelijke situatie als veel boeren. Waar de boer afhankelijk is van de inkopers van de supers zijn de supers afhankelijk van (activistische) aandeelhouders. Mij lijkt het dat de overheid hier de schone taak heeft om een gelijk speelveld te creëren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten