vrijdag 17 februari 2012

Levensloopkoemoe

Zoiets gun je ook een koe
De Partij voor de Dieren heeft iets bedacht met een wel erg hoog symbolisch gehalte. Naar aanleiding van een koe die is ontsnapt uit een slachthuis in Tzjum is een levensloopregeling bedacht voor het arme dier, Sjoerdje voor intimi.

Een onvervalst staaltje symboolpolitiek van het niveau caviapolitie/boerkaverbod. Een levensloopregeling voor een (1) koe? Dus een regeling die alleen iets doet aan een cause celebre? Ik heb daar moeite mee en het maakt me kriegel. Het doet me denken aan het massale rouwbeklag dat Lady Di ten deel viel en Whitney en Amy. "Zo jong, zo mooi, zo getalenteerd..." Alsof het leven van een naamloze pauper die alleen maar tegenslag heeft gehad of het leven van een nijvere, maar haast onzichtbare en saaie kantoorklerk minder waard is. Je zou juist zeggen dat deze mensen recht hebben op postume hulde (beter te laat dan te nooit), maar goed, het is weer van de duivel en de grote hoop.

Ik heb daar als rechtgeaarde calvinist toch wat problemen mee. Niet dat ik zelf geen, aan ruggegraatverweking lijdende, sentimentalist ben, maar soms moet je  rationeel zijn. Want de consequentie van een rechtvaardiger 'levensloopregeling' zou zijn dat we elke uitgemolken koe gaan opvangen en dus ook de fokzeugen, schapen, geiten, postduiven.. en wat te denken van alle stierkalfjes, rammetjes en bokjes. Mij lijkt dat allemaal verre van duurzaam en praktisch niet uitvoerbaar.

Misschien kan de PvdD zich beter concentreren op zaken die er echt toe doen. Zo hoorde ik vandaag weer dat onze Nederlandse regelgeving op gebied van dierenwelzijn van dien aard is dat je maar beter biologisch varkensvlees uit België kunt halen tenminste als je dierenwelzijn relevant vindt. Zoals bekend zijn er duurzaamheidsexperts die dierenwelzijn zooo Hollands vinden dat dat geen issue kan zijn...

1 opmerking:

  1. Ha! Goed verhaal. Alleen al het woord ´levensloopregeling´ koppelen aan een koe, vind op z´n minst jammer. Straks krijgen we nog vorstverlet voor het rundvee op de Oostvaardersplassen, gevarengeld voor de bonte specht of gesubsidieerd bijvoeren van de in ons land zeldzame tse-tse-mug.
    Geen kwaad woord overigens voor het streven naar beter dierenwelzijn, zo weinig mogelijk vlees eten, van zoveel mogelijk biologische oorsprong. Maar je kunt je eigen zaak ook schaden...

    BeantwoordenVerwijderen