zaterdag 25 oktober 2014

Garnalensoufflé

Hoewel aan deze soufflé garnalen te pas komen, kunt u dit gevaarloos als een basisrecept gebruiken voor hartige soufflé's. Zoete soufflé's behandelen we een andere keer. In principe maak je een soufflé door een bechamelsaus te maken waaraan smaakmakers worden toegevoegd, eidooiers en stijfgeslagen eiwit.


  • boter en bloem voor de ramequins (speciale potjes, maar u kunt ook kopjes gebruiken)
  • 3 eetlepels bloem
  • 3 eetlepels boter
  • 180 ml melk
  • 5 eetlepels geraspte parmezaanse kaas
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • 4 eierdooiers
  • 7 eiwitten
  • 100 gram gepelde garnalen

Vet de ramequins (mogen ook kopjes zijn) in met boter, waarbij het handig is om de boter van onder naar boven uit te smeren. Doe bloem in de bakjes of kopjes rol de bakjes zodat bodem en wanden goed bedekt zijn, houd de bakjes ondersteboven en klop de overtollige bloem eruit.
Smelt de boter in een steelpan op een matige vlam, voeg de bloem toe en laat alles ongeveer drie minuten koken zonder te bruinen. Voeg dan onder goed roeren met een pollepel, beetje bij beetje de melk toe.
Hierna de nootmuskaat en de kaas erbij. De kaas zal smelten. Doorroeren zodat er een egale massa ontstaat die vrij dik is.
Een voor een de eidooiers toevoegen en doorroeren.
De eiwitten stijf kloppen met de mixer totdat er pieken ontstaan die blijven staan. Eiwit kloppen is makkelijk, maar zorg ervoor dat de kom goed schoon is en de witten geen restjes dooier bevatten. Handig is om de kom te ontvetten met citroensap en hem daarna niet helemaal droog te maken. Door het citroensap zal het eiwit beter blijven 'staan'.
Meng met een garde een kwart van het mengsel door de 'bechamel'. Lekker stevig doorroeren is nu geen enkel probleem, het gevoelvolle spatelen of vouwen komt na deze stap.
De rest van het eiwit toevoegen en met een spatel invouwen. Dit vergt wat beleid want aan de ene kant moet voorkomen worden dat de lucht eruit geslagen wordt en aan de andere kant willen we geen herkenbaar eiwit zien.
Vul de ramequins tot eenderde met het mengsel, leg de garnalen erop en vul af tot 1 cm onder de rand. Even netjes afstrijken met een vinger (van buiten naar binnen).
In het midden van een voorverwarmde oven plaatsen (180C) en na 15 tot 18 minuten zijn ze gerezen, bruin en klaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten