Verkeerd vertaalde prei
Bij een kookprogramma zagen we een preibereiding voorbijkomen die ons intrigeerde. Het zou gegrilde prei zijn, maar dat leek ons stug. De vertaler van dienst - opgelucht dat hij wist dat 'leek' prei is - dacht vervolgens dat 'to fry' roosteren is. Nou, niet dus.
- 1 stevige prei voor twee personen
- in gelijke verhoudingen bloem en maïzena
- wat zout
Prei (zo min mogelijk van het groen en geen wortelaanzet) schoonmaken en julienne snijden.
Bloem, maïzena en zout lekker mengen in een grote kom.
De prei met het mengsel bestuiven en frituren op 175ºC tot het goudbruin is. Het frituren gaat heel snel, dus blijf kijken!
Zelf het meest weerbarstige kind lust dit.
Prei à lá Julia
Een verrassend simpel recept met een even verrassend resultaat, waarbij de beste eigenschap van de prei optimaal wordt benut. Door de tweede garing in de oven carameliseren de suiker maximaal.
Prei schoonmaken (zie boven) en in stukken van 5 cm snijden en die weer in de lengte doorsnijden.
Doe de prei in een pan en voeg een fikse klont boter toe en zoveel water dat de prei voor 2/3 onder staat. Breng op hoog vuur aan de kook en voeg dan voldoende zout toe. Doe een deksel op de pan, maar laat een opening vrij zodat de stoom kan ontsnappen.
Na 30 tot 40 minuten op een matig vuur moeten ze gaar zijn.
Doe ze nu in een ovenschaal, giet de rest van het vocht erover en plaats de schaal in het midden van een op 175ºC voorverwarmde oven.
Er kan eventueel nog kaas over heen geraspt worden. Wordt de bovenkant te donker, bedek de schaal dan met aluminiumfolie.
Dit gerecht kan vooraf worden klaargemaakt en voor het diner op temperatuur worden gebracht.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten