woensdag 18 juni 2014

Eiswein

Omdat FOODbazar een eiswein aan het assortiment heeft toegevoegd leek het ons handig weer eens op te zoeken wat we daaronder moeten verstaan. Want gezien de prijsniveau's van deze wijnsoort moet het wel iets bijzonders zijn.

Volgens goed ingevoerde bronnen kunnen we eiswein beschouwen als een dessertwijn, maar omdat eiswein een hogere zuurgraad heeft is ze veel opwekkender van karakter dan andere natuurlijk versterkte wijnen zoals de muscat's, fondanets en banyuls. Eiswein is in het algemeen fris, met fruitige zuren en verfijnd en door de hoge zuurgraad kunnen de beste eisweinen wel 80 jaar worden bewaard.

Bevroren druiven
Eiswein wordt gedronken tussen de 9ºC en 11ºC als aperitief of bij een dessert met weinig opdringerige zuren, zoals een apfelstrudel, kweepeercompote, maar hij doet het ook goed als begeleider van kazen, foie gras en amandelen.

Duitsland is de grootste producent van eiswein, gevolgd door Oostenrijk, de Elzas en Canada. De prijzen kunnen oplopen tot €200 per flesje van 0,375 liter

De hoge prijs is het directe gevolg van het kostbare productieproces, de druiven moeten zorgvuldig worden geselecteerd en geplukt, het gaat altijd om zeer kleine volumes en er moet op het juiste moment sprake zijn van vorst. Eiswein wordt namelijk - vandaar de naam - gemaakt van rijpe bevroren druiven.

De eiswein in het assortiment van FOODbazar komt uit Oostenrijk van Weingut Huber uit Kramstal. In sommige jaren is de productie zo laag dat eiswein in Nederland haast nergens te vinden is. Voorlopig is vinden echter geen probleem, maar we hebben begrepen dat ook bij Klapotetz de voorraad minimaal is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten