vrijdag 20 juni 2014

Kaiserschmarrn " Tiroler Landgasthof"

Kaiserschmarrn zijn zo Oostenrijks als de Großglockner En het zal niet helemaal bij ons beeld passen, maar de gemiddelde Oostenrijker maakt ze maar zelden zelf. En als ze ze maken komen ze bijna altijd uit een pakje. Maar als je echt lekkere Kaiserschmarrn wilt eten maak je ze gewoon zelf, al kost dat meer moeite dan het maken van een gewone pannenkoek of het openscheuren van een zakje.

Dus hier het oertraditionele recept voor de wat ambitieuzere thuiskoker.
  • 100 g Rozijnen
  • 5 EL Rum, Cognac of water
  • 6 Eidooiers
  • 1 zakje. Vanillezucker, kein Vanillinzucker!
  • 1 EL Suiker
  • 1 mespuntje Zout
  • 250 g Bloem
  • 500 ml Melk
  • 50 g Gesmolten boter
  • 6 Eiwitten
  • 4 TL Poedersuiker

Dit traditionele recept is afkomstig van een "Tiroler Landgasthof" het wordt al generaties lang op deze manier gemaakt en bevat een aantal mooie geheimen uit oma's trucendoos. Voor fanatieke teller van calorieën is het minder geschikt.
  • Wel de rozijnen in 5 eetlepels rum, cognac of water.
  • De dooiers met de vanillesuiker, het mespuntje zout, een eetlepel suiker (met kop erop) met de mixer schuimig kloppen. Dan om en om een lepel bloem en melk er doorheen roeren tot de meel en de melk op zijn.
  • Daarna de gesmolten boter er doorheen roeren. De eiwitten stijf slaan en door het mengsel spatelen. Graag met een doortastende vorm van beleid, want de lucht moet in het eiwit blijven, maar we willen geen onvermengde stukjes eiwit in de Schmarrn tegenkomen. Vervolgens de gewelde rozijnen toevoegen (zonder het vocht uiteraard).
  • In een pan boter laten smelten en het beslag ongeveer 1 cm hoog in de pan gieten. De vlam temperen en de pannenkoek laten bruinen tot de onderzijde goudgeel is (telkens voorzuchtig onder de pannenkoek kijken). Dan de pannenkoek in vier stukken verdelen, deze omdraaien zodat ook de (voormalige) bovenkant goudgeel kleurt, in hapklare stukjes verdelen, twee theelepels suiker toevoegen en kort laten karamelliseren. Verdeel de Kaiserschmarrn over de borden en bestuif ze met poedersuiker. 


De hoeveelheden zijn gebaseerd op drie koekenpannen Schmarrn, voldoende voor 4-6 personen. Traditioneel wordt er pruimencompote bij geserveerd, maar volgens het plaatje is slagroom ook niet verboden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten