dinsdag 3 juni 2014

Sluipvlees in pesto!

De vegetariërsbond doet aan groene productranking* en hun meest recente ranking (heerlijk woord toch?) gaat over 'groene pesto'. Het hele erge is namelijk dat daar vaak VERBORGEN VLEES in zit. Zeg maar, SLUIPVLEES in de vorm van dierlijk stremsel en dat wordt dan weer gebruikt voor de kaas in de pesto.

Het zal de bedoeling niet zijn geweest, maar de Vegetariërsbond biedt ons wel een boeiend inkijkje in de psyche van de vegetariër of laten we zeggen, het soort vegetariër dat de behoefte voelt tot vegabondage. Want ten eerste dient een mens geen kant-en-klare pesto te kopen, laat staan eten. Je maakt het simpel zelf en dan is het nog echt eetbaar ook. Vara's Kassa** testte OOIT fabrtiekspesto en kwam daarbij niet verder dan een 5,2 en volgens ons staat dat gelijk aan ongenietbaar.

Maar hij is toch al dood
Aangezien kaas - laat staan parmezaan of pecorino in de ogen van de voedingsmiddelenindustrie wordt gezien als een duur bestanddeel, mogen we bovendien aannemen dat de hoeveelheid echte kaas in de potjes minimaal is. Dus waar maak je je druk over als vegetariër.

Maar dan nog, vegetarische kaas, met vegetarisch stremsel is in onze ogen net zoiets als een vegetariër die varkensvlees eet uit een megastal en dan zegt, 'maar hij is toch al dood'. Want voor de goede orde, kaas wordt gemaakt van melk en voor melk heb je koeien nodig die melk geven. En als een koe nooit kalft, stop de melkgift. Dus moet een koe regelmatig een kalf werpen. En van elke twee kalveren is er ruwweg een van het mannelijk geslacht...

En wat gebeurt er met de stiertjes? Die worden geslacht en opgegeten. Uit de lebmaag wordt dan het stremsel gewonnen. Maar volgens de bond van de vegetariërs is dat erg not done en kan je die kalveren beter weggooien ofzo. Wij snappen dat niet zo.

Dus bij deze een recept voor NIET-VEGETARISCHE-PESTO :

Ingrediënten
70 gram pijnboompitten
20 gram walnoten (eventueel)
2 tenen knoflook
70 gram geraspte Parmezaanse kaas
50 gram geraspte Pecorinokaas
Flinke bos basilicum
2 deciliter extra vergine olijfolie
Bereiding
Hak de pijnboompitten en eventueel de walnoten fijn in de keukenmachine samen met het knoflook.
Voeg de twee soorten kaas en een beetje olijfolie en meng verder.
Voeg als laatste de gewassen basilicumblaadjes en de rest van de olijfolie toe en meng kort verder tot een gladde crème.

Voeg eventueel nog een beetje olijfolie toe om het geheel smeuïger te maken en meng nog kort.

* De vegaranking
** - De KASSA-uitzending

Geen opmerkingen:

Een reactie posten