Wij zijn niet goed in boekhouden en soms denken we dat dat maar goed is ook. Er is namelijk een school in Nederland die denkt dat je als het om duurzaamheid gaat het ene tegen het andere kunt wegstrepen. Dat een heel klein beetje minder ellendig leven voor heel veel dieren beter is dan een uitstekend leven voor heel weinig dieren.
Ons doet die opvatting elke keer weer denken aan de ijzeren rijstkom. Chinese machthebbers die verkondigden dat het volk niks te klagen had over rechteloosheid, gebrek aan vrijheid etc want, ze krijgen toch elke dag een rijstkom vol rijst en hebben recht op gratis medische zorg.
Kip blij met dode mus
Dus als Meat Your Own kritiekloos een persbericht van het CBL overneemt over de Hollandse Kip, die langer leeft dan de gangbare scharrelkip en trager groeit, dan worden we een beetje moedeloos. Immers die kip zit straks nog steeds met 19 kippen op één vierkante meter en leeft maar drie [3] dagen langer. Maak je een kip blij met een dode mus?
De gemiddelde consument echter is dol op dode mus, want dode mus is fijn voor het geweten en goed voor de portemonnee. Bovendien heeft deze meneer of mevrouw bij 'beter leven' een romantisch, arcadisch beeld. Hij of zij denk dan niet aan verwaarloosbare verschilletjes zoals 21 kippen per m2 of 19 per m2. En dat langer leven staat voor maar twee dagen meer of te wel een leven van 45 dagen, daar kan hij/zij zich HELEMAAL niks voorstellen. Dus zal die Hollandse Kip een geducht marktaandeel gaan afknabbelen van de kip met één ster. Niet dat die nou zo het goed hebben, maar die zitten met 12 op een vierkante meter.
Geiten wollen sokken uit de kast
Het gevolg kan dus zomaar zijn dat boeren die hebben geïnvesteerd in beter-leven-kippen besluiten om toch maar weer 19 kippen per vierkante meter te gaan houden. Het gevolg kan dus zomaar zijn dat een aantal kippenboeren een heel klein stapje vooruit doet en een groot aantal anderen twee stappen terug.
Maar volgens Meat Your Own zijn we een beetje een oude zeur. Azijnpissers ook, want het zijn stapjes in de goede richting en omdat het om een heleboel kippen gaat... bovendien vergeten we dat ze ook de uitstoot gaan terugdringen en dat de kippenmest wordt gebruikt voor teelt van het voer. Een gesloten kringloop. Je zou er je geitenwollen sokken voor uit de kast halen...
Maar krijgen we dan een aparte meststroom van kippenstal naar kippenvoerakker? Wordt de kippenmest niet sowieso verhandeld en maakt het dan uit of ze wordt gebruikt voor tarwe, suikerbiet of snijbloemen qua duurzaamheid? Als het al waar is, dan lijkt het ons omslachtig dom en verre van duurzaam.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten