dinsdag 20 mei 2014

Overkill tegen overgewicht

De simpelste oplossingen zijn vaak meteen ook nogal simplistisch. Nu wordt er weer voorgesteld om voedselverpakkingen te voorzien van afschrikwekkende foto's van dikke mensen en om te komen met richtlijnen voor gebruik van vet, suiker en zout in voeding.

Volgens Het Parool hebben de belangengroepen Consumer International en de World Obesity Federation dat voorgesteld. Volgens ons is dat net zo dom als het volgen van een dieet om dun te worden. Uiteraard hebben deze clubs wel een punt door te stellen dat overgewicht een veel gewichtiger probleem is dan roken, omdat je nu eenmaal iedere dag moet eten.

Oh, is een taartje geen gezondheidsvoedsel..
Er lijkt geen speld tussen te krijgen, tenzij je iets verder doordenkt. Immers, anders dan bij tabak, wat voor iedereen ongezond is, is eten niet voor iedereen ongezond. Het gaat om maat houden en afwisseling. Dus moet het graatmagere tienermeisje bij elke reep chocolade worden geconfronteerd met een afschrikwekkende foto van een mens met een rimpelig vetschort? Moeten we op taartjes gaan verkondigen dat het geen gezondheidsvoedsel betreft? En als er regels komen voor vet- en suikergehaltes, betekent dat dan niet dat we alleen industrieel gebak overhouden, waarin suiker is vervangen door een chemische zoetstof. Zeg maar dag ambachtelijk bakkertje...

En wie gaat die normen bepalen? Ons staatseigen Voedingscentrum, dat bepaald geen pas houdt met de stand der wetenschap en dat wordt geleid door een Unileverdame? Daar krijgen wij het nou van aan ons hart.

Fatsoensnormen
De kern van het probleem is onzes inziens niet zozeer dat er in bepaalde voedingsmiddelen idiote hoeveelheden suiker zitten (of zout of...), maar dat we het niet weten. Zijn we dan met ons allen echt zo stom dat we niet snappen dat er veel suiker zit in gebak of cola? Nee toch zeker! Maar wat we niet weten en ons ook helemaal niet voor kunnen stellen is dat er in mayonaise vaak bijna 20% suiker zit en dat als er maar 18% in zit dat het dan ineens een gezonde keuze is. Wat we ook niet weten is dat twee eetlepels ketchup overeenkomen met twee eetlepels suiker*.

Ons lijkt dit een typisch voorbeeld van overkill en daarmee wordt zoiets ook effectloos. Waarschuwen moet je doen tegen het onverwachte. We hebben het in onze allereerste blog al voorgesteld. Doe zoals de kijkwijzer, maar ga geen stickers plakken op banketstaven en cola. Maar stickers op producten met sluipsuiker en -zout, van fabrikanten die fabrieksvoer 'ambachtelijk' noemen en/of zich niks gelegen laten liggen aan fatsoensnormen met betrekking tot dierenwelzijn, milieu en handel dat lijkt ons heel zinvol.

Bronnen &Zo:
Het artikel in Het Parool

*Als het niet waar is, liegen we in commissie. We zagen het op een site en konden onze ogen niet geloven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten