maandag 12 mei 2014

Melk zonder melk

Misschien hebben we last van vooringenomenheid, selectieve verontwaardiging of iets anders dat onze opmerkingsgave beïnvloedt. We zouden het dus mis kunnen hebben, maar toen we een stukje over melk schreven vonden we het weer eens nodig om lactosevrije melk te noemen als typisch voorbeeld van hedendaagse wankelmoedigheid.

Lactosevrije melk wordt in de markt gezet als je-van-het-voor mensen met lactoseintolerantie. Maar in onze beperkte visie is lactosevrije melk hetzelfde als melk zonder melk. Als we zin hebben in kwade gedachten verzinnen we dat de melkfabrieken dit een geweldige mop vinden omdat ze meer krijgen voor lactose als grondstof voor de industrie dan als component van de melk. Die melkvrije melk is natuurlijk duurder dan gewone melk want de lactose wordt vervangen door kostelijk water...

Het zal zo'n vaart niet lopen
En er is vraag naar, want het aantal mensen met een lactoseintolerantie neemt endemische vormen aan. Net zoals het aantal mensen dat geen gluten meer verdraagt. Wat wij dan weer raar vinden is dat zowel gluten als lactose van nature in bepaalde producten vookomen. We consumeren die spullen al eeuwen en eeuwen en nu ineens kunnen 'we' er niet meer tegen. Met acrylamide is iets soortgelijks aan de hand. Het is een stofje dat vrijkomt bij bakken en geeft brood, pepernoten en andere baksels een mooi bruin kleurtje. En nu zomaar ineens krijgen we er kanker van terwijl we sinds de ontdekking van het vuur niets anders doen dat eten een bruin kleurtje geven.

We denken dan twee dingen. Ten eerste het zal zo'n vaart niet lopen en het gaat wel weer over. Ten tweede vinden we het maar verdacht dat we deze ouwe getrouwen ineens niet meer kunnen verdragen terwijl we de eerste guargom-, johannesbroodpitmeel-, zuurteregelaar-, hgcs-intoleranten nog tegen moeten komen. We suggereren uiteraard niks, maar raar is het wel.

Bezoek FOODbazar

Geen opmerkingen:

Een reactie posten