woensdag 22 augustus 2012

Marsepijn

Nederland blijft een raar land als het om de eetcultuur gaat. Marjoleine de Vos beschreef recent nog dat als wij Nederlanders echt lekkere boter willen, dat we dan kiezen voor boter uit Normandiƫ, Bretagne of de Belgische Voerstreek (Aubel). Raar, want ooit hadden we een wereldnaam als het om boter ging.

Iets soortgelijks doet zich voor met spijs en marsepein. Typisch Nederlandse producten, al wordt het gemaakt van amandelen. Maar aan de gemiddelde banketstaaf komt geen amandel te pas en bij veel marsepein zal men de amandel al eveneens vergeefs zoeken.

Ieder verzet lijkt zinloos
Maar goed, we zijn in Nederland inmiddels al zover dat we best weten dat als we een banketstaaf willen zoals de banketstaaf ooit bedoeld was - voor de goede orde: een vulling die bestaat uit amandelspijs en een omhulsel van bladerdeeg op basis van roomboter - dat we dan extra onze best moeten doen, want anders krijgen we witte bonenpulp en margarine. Misschien raar, maar ieder verzet lijkt zinloos.

Denk echter niet dat amandelspijs per definitie zuivere koffie is. Als het om voedsel gaat, is de wetgever uiterst coulant. Voor amandelspijs moeten wel amandelen worden gebruikt, maar 15% is echt wel meer dan genoeg volgens de wet. Een beetje handige bakker vervangt de dure amandelen voor een restproduct als abrikozen- of perzikpitten. Plakkertje erop met "zuivere amandelspijs" en tel uit je winst.

Eer te na
Gelukkig zijn er bakkers die dit hun eer te na vinden. Gerard Hardeman van de gelijknamige Bakkerij Hardeman uit Wijk en Aalburg is er zo een. Hij was zo ontevreden over de marsepein en amandelspijs die wordt aangeboden, dat hij heeft besloten alleen nog maar zelfgemaakte te verwerken. Alleen dan weet hij precies waar hij aan toe is en bovendien is het dan nog biologisch ook. Behalve in zijn winkel in Wijk en Aalburg zijn zijn producten (ook heel bijzonder biologisch zuurdesembrood) vanaf zes september ook te vinden op de Culimarkt in Dordrecht.




4 opmerkingen:

  1. En dan te weten dat er, naast het percentage amandelen dat gebruikt wordt, ook een wereld van verschil is tussen verschillende herkomsten en rassen amandelen! In Spanje leggen we de lat wat hoger voor het mooie labels en namen mag krijgen. Bijvoorbeeld voor een Turron (nougat) Calidad Suprema is het percentage amandelen minimaal 60%. De beste kwaliteiten schrijven duidelijk op hun etiket dat ze alleen Spaanse Marcona amandelen gebruiken: de top. Voor de marsepein geldt hetzelfde: Marcona amandelen > 60%, suiker en citroensap. En dat proef je ook! Natuurlijk kost dat dan ook wat meer en daar moeten veel mensen in Nederland een drempel voor over. Eens genomen is er echter geen weg terug is mijn ervaring! www.saborpuro.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Enig idee waar ik die regelgeving kan vinden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Had je reactie niet gezien, maar bij deze. Kijk even op Wikepedia:
      https://nl.wikipedia.org/wiki/Marsepein
      We hebben dus geen eigen wetgeving, maar volgen de EU-wetgeving terzake. Belgiƫ en Duitsland zijn strenger in de leer...

      Verwijderen
  3. Enig idee waar ik die regelgeving kan vinden?

    BeantwoordenVerwijderen