woensdag 4 januari 2012

Maximum brain damage

Ik voelde me al wat kwakkelig en na het lezen van een artikel over een rechtszaak wegens dumpster diving (eetbaar eten uit de afvalcontainers van supers vissen) en een Frans verbod op gebruik van eigen zaad lijkt spoedig herstel een ijle illusie.

Het lijken twee zeer verschillende zaken, maar de kern is dat het in beide gevallen gaat over een het uitrekken van het eigendomsrecht. Ben je nog eigenaar van iets wat je weggooit of wat je hebt verkocht? Franse boeren mogen binnenkort geen zaad meer gebruiken dat ze zelf hebben geoogst. Het betreft weliswaar alleen zogeheten gecertificeerde gewassen, 1.600 van de ongeveer 5.000 die worden verbouwd, maar die 1.600 maken 99% uit van het areaal. De minister in kwestie vindt het volkomen logisch dat dit bij wet zo is vastgelegd. Hij vergelijkt het met het intellectueel eigendomsrecht en de bescherming daarvan.

Ingezakte muffins
Het Belgische OM is ook al zo begripvol voor ondernemersbelangen. Zes maanden gevangenisstraf voor de 'diefstal' (met geweld) van twee zakken ingezakte muffins. De betreffende supermarkt, GB, vindt de diefstallen ontoelaatbaar omdat mensen ziek kunnen worden van het eten van voedsel uit hun afvalcontainers en dan zijn zij aansprakelijk. Als remedie zijn sommige supermarkten er dus toe overgegaan weggeworpen voedsel te besprenkelen met gif... [kennelijk niet strafbaar]

De beklaagde geeft aan dat juist het massale dumpen van eten een misdrijf is. In Belgiƫ betreft het 3,6 miljoen ton dat jaarlijks door bedrijven en consumenten wordt weggegooid. In Nederland zou het zelfs om 9,5 miljoen ton gaan.

Dat intellectueel eigendom wordt beschermd, vind ik logisch Ik baal er zelf ook van als mensen on organisaties aan de haal gaan met een tekst, ontwerp, idee of concept van mij. Maar een zaadje is een object zoals een auto dat is. En alleen met de juiste zorg wordt dat zaafje een plant en het vruchtgebruik zou geheel en al moeten toevallen aan degene die daar zorg voor draagt. Bovendien worden de bloemen die uiteindelijk de zaadjes opleveren niet per se bestoven door zaad van dezelfde leverancier.

Maar goed, kennelijk zijn de zaadveredelaars erg overtuigend. De verontrustende vraag blijft of nu ook anderen gebruik gaan maken van deze jurisprudentie.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten