dinsdag 14 april 2015

Nieuw! [over vijftig jaar]

PAS OP SLUIPSUIKER!
Volgens de mare zou Goethe acuut naar Nederland uitwijken als de wereld dreigde te vergaan. Immers, aldaar vindt alles vijftig jaar later plaats, zo beweerde deze Duitse dichter.

Zojuist lezen we bijvoorbeeld dat de Amerikaanse staat Californië gaat waarschuwen tegen toegevoegde suikers. Wij stelden zoiets reeds voor in 2011. Maar dankzij de befaamde Nederlandse opgewektheid van geest, die vooral wordt gekenmerkt door het het mantra, 'jamaar, jamaar' en oppositie van Ik Kies Bewust (minder slecht is best erg oké) is dat nooit wat geworden.

En het was toch zo simpel; gewoon een lollig plakkertje op al dat spul waarin suiker zit terwijl je er niet op bedacht bent. Nee, Nederland doet dan liever aan Jeugd Op Gezond Gewicht (JOGG). Iets met convenanten, veel met vaagheid en zelffelicitaties en ruimhartige sponsoring van onverdachte partijen als Coca-Cola, Nestlé, Danone en anders usual suspects.

Sluipsuikerprobleem
In Californië zijn ze er inmiddels achter dat het sluipsuikerprobleem een probleem is dat serieus genomen moet worden en dus gaat de overheid daar nu waarschuwen tegen (sluip)suiker. En dat lijkt ons heel terecht. Alleen jammer dat ze hebben gekozen voor zo'n saaie tekst. Wij vonden ons stickertje leuker.
Bovendien is het een beetje raar slechts te waarschuwen voor suiker in frisdrank terwijl de meeste mensen wel weten dat daar suiker in zit. Dat suiker ook meer dan gul wordt toegevoegd aan heel veel ander fabrieksvoer en dat daarbij fantasierijk met benamingen wordt gegoocheld, zou meer aandacht mogen krijgen.

Maar goed, alles beter dan zo'n JOGG dat wordt voorgezeten door iemand die ook de VO-raad voorzit (de koepel voor het voortgezet onderwijs) en die vanuit die positie geen heel ziet in actie tegen kindermarketing op scholen en ook geen problemen heeft met frisdrankautomaten in school.

bron: Foodlog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten