En
toen bedacht mevrouw de minister weer dat we toch maar vooral minder
zout en vet moeten gaan eten. Ze gaat het zelfs afdwingen bij de
industrie. Niet dat ik daar ook maar iets van geloof, maar het beeld
wordt maar weer eens bevestigd dat vet en zout best heel erg zijn.
Tja
we consumeren ons suf aan producten die light zijn, 0% vet bevatten,
die ineens keigezond zijn omdat er wel twee gram (2 gr) minder vet per
100 gr. product in zit en toch worden we allemaal steeds dikker. Zout is
ineens ook zo'n boosdoener. De wetenschap kan geen bewijs vinden dat
dat echt zo is, maar de minister weet het beter. Nou ben ik ook geen
voorstander van ruimhartig gebruik van zout in bewerkt voedsel en
sowieso geen voorstander van prefabfood, meestal is het toevoegen van
veel zout een truc om de afwezigheid van smaak te maskeren, maar waarom
de minister zich zo druk maakt over zout en vet is me een raadsel.
Suiker,
dat zo geniepig aan bewerkt voedsel wordt toegevoegd, lijkt de minister
niet te interesseren. En dat terwijl de heersende opinie onder mensen
die het kunnen weten is dat dat de echte boosdoener is.
Vet
daarentegen staat al jaren in het verdomhoekje, heeft een kwade reuk,
dankzij de niet-aflatende inspanningen van het Voedingscentrum, maar
geeft wel smaak aan eten en reduceert zo de behoefte aan
smaakversterkers zoals suiker, zout en monosodiumglutamaat... Daarnaast
fungeert het ook als transportmiddel voor vitamines en mineralen. Maar
alle melk is zo ongeveer mager of halfvol en smaakt dus voornamelijk
naar water. Supermarkvlees is nagenoeg vetloos en kip blieven we alleen
nog maar in de vorm van filet... Aan boter doen we ook al niet meer, nee
we smeren plantaardige margarine, halvarine, Lätta. En toch worden we
steeds maar dikker.
Dus wat doe je dan, als plan "A" niet werkt? Je haalt dan doodleuk plan "A" uit de kast.
Verder lezen:
Eetschrijver over hetzelfde en Eetschrijver plaatst wat kanttekeningen bij de bevindingen van het RIVM inzake zout...
Er is bewijs dat de combinatie zout-vet-suiker in bepaalde verhoudingen vreemde dingen doet met het hongercentrum in het brein. Vergelijkbaar met een verslaving. En dat is nu net de combinatie die in veel gefabriceerd voedsel te vinden is. Die jongens in de voedselindustrie weten precies wat ze doen!
BeantwoordenVerwijderen