Voeding
en gezondheid; ik vind het een gevaarlijke combinatie. Zo moet je het
ene jaar aan de anti-oxidanten tegen de veroudering, maar het volgende
jaar krijg je er gezwellen van. Jarenlang eet je tegen heug en meug
verse tomaat, blijkt ineens dat je alle gezonde stofjes in die tomaat
alleen maar binnenkrijgt als je er eerst ketchup of sugo van maakt. Van
vlees eten wordt je een gecertificeerde hufter, maar dat blijkt slechts
uit de fantasie van meneer Stapel te zijn ontproten. Na al die jaren van
vetverbanning blijkt ook dát nogal onzinnig. Onderzoek dat aantoont dat
wijn goed is voor hart en vaten, blijkt wishfull science van een
alcoholist te zijn...Vandaag las ik nog ergens dat transvetten agressief
maken... inderdaad, de Konditorei staat van oudsher bekend om haar
agressieve cliëntele...
Ik vrees echter dat het effect
van eten op de gezondheid zelfs voor de moderne wetenschap te complex
is. Een terrein vol voetangels en klemmen dat zich slecht niet voor
stellige uitspraken. Illustratief is "The French Paradox". "Die" Fransen
doen immers alles wat het Voedingscentrum verbiedt, maar ze schijnen er
niet onder te lijden en staan bovenaan in alle internationale
gezondheidsstatistieken.
Brokstukjes oertijd
Volgens
mij toont dit aan dat een mens* veel meer is dan een simpele chemische
fabriek. Gezond eten is niet louter een kwestie van de juiste nutriënten
in de juiste hoeveelheden verorberen. Als het zo simpel was, dan zou de
schijf van vijf (of vier) ook niet zo aan modes onderhevig zijn en was
het Franse volk allang exterminé.
Mijn
onvoorzichtige inschatting - veel meer een gevoel dan doorwrochte
wetenschap - zegt me dat we vooral lekker en gevarieerd moeten eten. Dat
we er goed aan doen er tijd in te steken in de vorm van inkoop,
bereiding en consumptie. Ik geef toe dat het allemaal wat vroom klinkt,
maar niettegenstaande het feit dat we soms een verlengstuk lijken van
gadgets als smartphones, iPads en automobielen en dat we ons voordoen
als wereldwijze kosmopolieten, zijn we niet veel meer dan een
evolutionair bepaald wezen. Onze ratio loopt nog dagelijks stuk op
brokstukjes oertijd
Op een stoel voor een scooter
Zo
zijn we nog steeds bang in een donker bos en reageren we vaak erg
primitief of kleine behaarde diertjes of alles wat op een slang lijkt.
Ooit waren die 'schrikreacties' nuttig en werden de wouden bewoond door
wolven, beren en echt enge macho's. In dat donkere Afrika, waar we
vandaan komen, stikte het van dieren en diertjes die het betalen van een
pensioenpremie in een klap overbodig maakten. Maar in onze aangeharkte
moerasdelta heb je niks aan die angsten. Nu kunnen we beter bang zijn
voor voertuigen met een explosiemotor. Toch heb ik nog nooit iemand op
een stoel zien klimmen omdat er een scooter in zicht kwam.
Vanaf
het ontstaan van de mensheid tot relatief kort geleden was de
gemiddelde mensen nagenoeg al zijn tijd kwijt aan eten. Zoeken, jagen,
opslaan, zaaien, verwerken, bereiden en ga zo maar door. Je kunt
gevoeglijk aannemen dat dat net zo in ons systeem zit verankerd als de
angst voor muizen en spinnen. Dat we met andere woorden ook rekening
moeten houden met de psychologische, neurologische en sociale aspecten
van voeding. En misschien verklaart dat zowel de French paradox als ook
het feit dat alle inspanningen om 'ons' gezonder te laten eten op niets
uitlopen. Want is het niet zo dat Fransen veel tijd en aandacht aan eten
besteden, dat ze respect hebben voor mooie producten en culinaire
prestaties? En alle die inspanningen om ons gezond te laten eten hebben
een ding gemeen, ze gaan helemaal voorbij aan het feit dat eten niet
alleen een kwestie is van nutriënten, mineralen en andere stofjes, maar
datt het ook een sociale bezigheid is die diep verankerd zit in onze
hypothalamus.
Dus besteed vooral veel tijd aan eten, maak het lekker en onthoud, lekker eten is gezond.
Lex
NB
Vervelend of een aangename ondersteuning... ik kies toch voor het
eerste: sinds zaterdag veel aandacht voor een onderzoek van Remko
Kuipers, dat mijn verhaal stevig schraagt.
*Dieren vormen geen uitzondering, maar voor hen is eten meestal nog steeds topprioriteit-nummer-1
Geen opmerkingen:
Een reactie posten