vrijdag 14 oktober 2011

Slagers 2

Hoezo ambachtelijk? Grootschalig industrieel, da's pas mooi!
Je bent in dit land pas echt ingeburgerd als je weet dat je mbo-opleidingen kunt volgen voor onder andere nagelstyliste, horecaportier, professionele weddingplanner, gastronoom/sommelier, patissier, evenementenmanager en vrijetijdskundige. Als je dan ook nog weet dat je in dit land geen mbo- of hbo-opleiding tot slager kunt volgen, krijg je een tien met een griffel.

Dus stel dat je een kind hebt dat ineens het licht ziet en zegt, 'Pap, ik word later slager, lijkt me mooi.' En stel dat dat kind het best goed doet op school, dan moet je gaan uitleggen dat hij dan bij een goede, ambachtelijke slager moet gaan werken. Dan kan hij naast zijn baan een opleiding volgen tot slager op niveau BBL (ongeveer het laagste mbo-niveau wat er is). Daarna zijn er wel zwaardere modules en kan je eventueel ook leren uitbenen, vliezen, maar je kunt niet zoals de styliste van nagels en de professionele planner van huwelijken gewoon in drie of vier jaar op een school doorleren voor professioneel slager, meesterslager of hoe het ook zou moeten heten. Laat staan dat er een hbo-opleiding voor het slagersvak bestaat.

Een bijkomende complicatie is dat de ambachtelijke slagers in rap tempo uitsterven en de weinigen die er nog zijn hebben meestal geen tijd om iemand aan te nemen die nog helemaal niks kan. Dan hebben de supers het een heel stuk makkelijker, want voor hen volstaat dat eigenlijk wel. Personeel op de vleesafdeling hoeft niet veel te kunnen. Het vlees wordt aangeleverd door vleesverpakkers die mensen in dienst hebben die de hele dag niks anders doen dan bijvoorbeeld achtervoeten uitbenen of ze staan als procesoperator achter de hamburgerband. Zeg maar uitdagend, leuk, afwisselend, zinvol, motiverend...

De vraag is, wat doen we er aan?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten