dinsdag 31 mei 2011

Vanbijstering alom

Minister Van Bijsterveld (Onderwijs) is van mening dat voorlichting over homofilie - ondanks een wens van de Kamer - niet toegevoegd dient te worden tot de kerndoelen van het onderwijs.

Iedereen mag wat vinden, maar beetje raar dat de minister de wens van de Kamer negeert, het is de nieuwe Geenstijlige regeerstijl zullen we maar zeggen.

Wat wel wat extra bevreemding wekt is de argumentatie van de dame in kwestie: "Het toevoegen van nieuwe kerndoelen zou de scholen volgens Van Bijsterveldt te veel belasten. Dan volgen straks ook de mensenrechten en obesitas." Aldus de minister.

Mensenrechten... dat lijkt me toch niet het minste onderwerp om tot de kerndoelen te verheffen en aangezien homo's mensen zijn sla je ook nog twee vliegen in één klap. Dacht trouwens dat dit kabinet zo trots was op de Hollandse Leitkultur en de ruimte die die biedt aan individuele keuzes.

En dan obesitas... dat kán je alleen maar bestrijden als je jong begint. Mensen die eenmaal te dik zijn blijven dat. Jongeren met overgewicht worden vrijwel altijd volwassenen met nog meer overgewicht en dat leidt weer tot extra kosten voor de gezondheidszorg, om van de overige maatschappelijke- en persoonlijke kosten nog maar te zwijgen. Vorige week zag ik cijfers over het overgewicht bij de Amsterdamse schooljeugd en als ik me niet vergis, is 60% te zwaar en van die 60% is 40% obees. Vorig jaar was het minder en volgend jaar zal het wel weer meer zijn.

Het is toch wat met die ministers van onderwijs. Ooit hadden we er eentje die van mening was dat scholen net zoveel aandacht moesten besteden aan 'intelligent design' als aan de evolutieleer en dan nu dit weer... nee, komt wel goed met Nederland kenniseconomie

vrijdag 27 mei 2011

Bestuursschizofrenie

ESBL, MRSA, EHEC... alsof je bij de oogarts zit, maar het blijkt de supermarkt te zijn.

Mijn oog op een artikel dat ooit in FEM heeft gestaan en dat vraagtekens plaatst bij de eeuwigdurende campagne voor het eten van plofkippenvlees. "Kip het meest veelzijdige stukje vlees"... "Deze campagne is mogelijk gemaakt door de EU".. Eigenlijk heb ik weinig aan dat artikel toe te voegen. Immers, het blijft raar dat onze overheid in sommige gevallen zo'n uitbundige vrijgevigheid tentoonspreidt en dan tegelijkertijd blijft hameren op zaken als zelfregulering, niet willen betuttelen, vermindering van de regeldruk en nog wat van die andere mantra's. Het lijkt wel een vorm van bestuursschizofrenie.

Anders gezegd, de kippenboeren krijgen zoveel geld van de overheid, dat kippenboeren in Afrika worden doodgeconcurreerd. Tegelijkertijd brengt de sector de volksgezondheid in gevaar door onverantwoord antibioticagebruik. Maar daar kan de overheid niet ingrijpen, want dat tast het vrije ondernemerschap aan, verstoort de marktwerking, uh zoiets.

Wrang is ook dat de biologische kippen besmet blijken met ESBL, wrang omdat de plofkippenliefhebbers* er maar niet in slagen hun triomfalistische lachje te onderdrukken en wrang omdat de kans heel groot is dat het vlees in de slachterij besmet raakt omdat de nVWA haar taken volgens de letter en niet volgens de logica opvat. Als er staat "controle op schoonmaken", controleert de nVWA niet op het resultaat, maar slechts op de handeling.

Nog even over de eerbiedwaardige minister Schippers. Volgens haar is er geen verband tussen EHEC en antibioticamisbruik. Natuurlijk hoeft dat verband er niet te zijn. Die E-coli bacterie kan best door een andere oorzaak zijn gemuteerd (voorheen maakte deze bacterie met name slachtoffers onder kinderen en nu worden in overwegende mate volwassen vrouwen het slachtoffer). Maar er is wel een duidelijk verband tussen het relatief hoge aantal dodelijke slachtoffers en het antibioticamisbruik. Want de bestrijding van de verschijnselen is moeizaam om dat de bacterie resistent is tegen gangbare antibiotica.

Jammer trouwens dat de berichtgeving in de Volkskrant is overgelaten aan een redacteur die zich niet echt in de materie heeft verdiept. Wat ook wel jammer is dat ook mevrouw Voortman van GL en mevrouw Wiegman van de CU dingen roepen die niet van veel kennis getuigen. En dus komt Bleker weg met de opmerking dat hij er in november op terugkomt... ergens heb ik het gevoel dat we minder lang hoeven te wachten.

Zie ook: MijnKoeJouwKoe

donderdag 19 mei 2011

Koeien en (mineraal)water

Toen ik me nog voornamelijk richtte op streekproducten, werd ik regelmatig geconfronteerd met boeren die onderscheid maakten tussen streekproducten en economische landbouw. Ik vroeg dan meestal wat er  economisch is aan melk als die vaak goedkoper is dan mineraalwater. Want mineraalwater produceren is een kwestie van aftappen en doppen op flessen draaien. Melk daarentegen...

En dus is melk goedkoper dan water en is er een ruim aanbod aan mineraalwaters en prijsklassen van net een beetje duurder dan melk tot bijna acht euro. Een waar het ene watertje nog lekkerder, gezonder of anderszins bijzonderder is dan het andere, telt bij melk vooral de plaats in het schap en de prijs c.q. de marge voor de supermarkt. Ik zie bijvoorbeeld nooit een reclame voor melk waarin smaak de hoofdrol speelt.

Als je er boeren naar vraagt, dan blijken ze ook te denken dat melk melk is en dat alle melk altijd hetzelfde smaakt, een echt fabrieksproduct dus. Maar als je doorvraagr, dan blijken ze altijd moeders of oma's gehad te hebben met een voorkeur voor de melk van één bepaalde koe en diezelfde dames proefden feiloos of een van de koeien ziek was. Maar nu vinden we melk melk, het hele jaar door. Terwijl er wel grasboter is, is er niet zoiets als grasmelk en kunnen we het hele jaar door Campina weidemelk drinken; ook midden in de winter als er geen koe meer buiten loopt.


Mijn voorstel om hieraan een einde te maken door de productie van premium melk van op smaak geselecteerde koeien, die met de hand gemolken worden en waarvan de melk wordt gebotteld in speciale genummerde flessen, met de naam/nummer van de koe en de boerderij leverde me weinig fans op. En natuurlijk snap ik best dat zulke melk nooit zal leiden tot grote volumes, maar daar gaat het niet om. Een premium melk kan namelijk ruimte creëren voor melk die zich onderscheid op smaak en die dus best wat duurder mag zijn dan de meest basale variant. Dat mechanisme werkt bij wijn met dat hele scala tussen Chênet en Petrus, bij mineraalwater, pasta's en ga zo maar door en alleen bij melk zou het niet werken?

dinsdag 10 mei 2011

Pleonastisch eten

Meneer Eetschrijver windt zich in zijn blog op over het feit dat aardbeien die naar aardbei smaken tegenwoordig worden verkocht als smaakaardbeien. Hij is van mening dat aardbeien die niet naar aardbei smaken beter aangeduid zouden kunnen worden als wansmaakaardbeien.

Helemaal mee eens. Maar, wat zijn we toch een raar volk. We doen altijd of datgene wat normaal is abnormaal is in plaats van andersom. Tenminste bij eten.

Neem 'roomboter', waar slaat het op. Roomboter is boter en vice versa en dus kunnen we de toevoeging 'room' gevaarloos laten vallen. Toevoegingen zijn sowieso meer het prerogatief van het spul wat bekend staat als margarine. MAR-GA-RI-NE dus!
Of zijn dat teveel lettergrepen? Opmerkelijk trouwens dat de aanleiding van Eetschrijvers ontboezeming een stukje in de Volkskrant was. Opmerkelijk, omdat het niet-culinaire deel van de redacteuren van deze krant pagina's vol durft te schrijven over 'boter' terwijl ze dat andere bedoelen.

Nog een voorbeeld, de 'Roomboteramandelbanketstaaf' èh.. was dat niet de norm? En stel nou dat ik een ding wil, waarvoor de bakker, in zijn dwangmatige zucht tot 'product innovation,' heeft besloten, om eens lekker cool te experimenteren met sojaboon en margarine... dan vraag ik toch gewoon heel bewust naar die premium margarinesojaboonbanketstaaf?

En dan tot slot 'achterham'. Ham wordt gemaakt van de achterhand van een varken... dus is er bij de 'schouderham' iets heel erg fout gegaan. Genetische manipulatie à lá Picasso zeg maar.

En zo is de aardbei zonder smaak heel simpel geen aardbei en de smaakaardbei niet meer of minder een pleonasme.

Kan er niet een waarschuwing op dit soort producten: zoals bij sigaretten?

Waarschuwing! Dit product brengt geen of een negatieve smaaksensatie teweeg. Het consumeren hiervan kan uw humeur en dat van anderen rondom u ernstig schaden. De ministers van ELI en VWS.

maandag 9 mei 2011

Nu met echte sojabonen, originele margarine en fabeltastische e-nummers!!!

‘Met ambachtelijk bedoelen wij dat een product in een fabriek op hygiënische wijze wordt geproduceerd, zonder dat er met handen het product wordt beroerd. Met onze wijze van produceren bereiken we een ambachtelijke uitstraling.’ [op een verpakking Ambachtelijke Huzarensalade... zie verder> de blog 'liefde voor lekkers' .]


Met 'ambachtelijk' bedoel ík toch iets heel anders, sterker nog, ik heb de indruk dat ik onder ambachtelijk precies het tegenovergestelde bedoel van wat de juristen van deze huzarensalade-alchemist hebben proberen te verwoorden.


Ambachtelijk is toch de archetypische verschijningvorm van iets? Dus zoals je het thuis zou (kunnen) maken. Zonder e-nummers, sluipsuiker, overdoseringen zout, verdikkingsmiddelen, emulgatoren en substituutingrediënten als sojabonen, margarine en analoge kaas. Nu snap ik best dat dat niet altijd werkt in een grote fabriek. Zoals ik ook weet  dat yoghurt in een grote fabriek anders geproduceerd móet worden dan bij een kleine zuivelbereider. Technisch is het simpelweg niet mogelijk om echte yoghurt te produceren in een grote productielijn. En dus is het niet ambachtelijk te noemen. Jammer maar helaas, ambachtelijk komt niet uit een grote fabriek.

Bovendien, sojabonenpulp, margarine en analoge kaas, gebruikt men alleen omdat dat leidt tot hogere marges. Het is een blijft surrogaat en dus niet anders dan goedkoop bedrog. Immers, heeft u wel eens een banketstaaf nog zien met in schreeuwerige letters: "Nu met echte sojabonen, originele margarine en fabeltastastische e-nummers!!!" Of een pizza met de aanprijzing "Met wel 97% analoge kaas!"Denk ook niet echt dat dat een succesnummer wordt. Zo zal een verwijzing naar de nieuwe plant op het industrieterrein Woensel West III waarschijnlijk ook weinig aan de omzet bijdragen. Dus wat te doen als jouw fabriek op een desolaat industrieterrein staat en je liefst 12 e-nummers nodig hebt ten behoeve van de houdbaarheid, het emulgeren, de smaak, de kleur...?

Dan geef je jouw derderangs meuk een ambachtelijke uitstraling; plaatje op de doos van een oud besje/kereltje en klaar is Kees. Van de overheid mag het en de meeste mensen trappen er in. Maar durf je het ook zonder schaamrood aan je kinderen/ouders te vertellen?

Dat de huzarensaladechemici alleen schriftelijk kunnen of durven uitleggen wat ze onder ambachtelijk verstaan, maakt wel duidelijk dat ze weten dat ze fout zitten. Als je verhaal klopt, kan je het aan iedereen uitleggen, dan hoeven nieuwsgierigen niet vijf keer doorverbonden te worden, dan hoeven de bedrijfsjuristen geen tijd te besteden aan een stukje tekst.

dinsdag 3 mei 2011

It's economical stupid!

Een half suikerklontje per Tucje!
Via Foodwatch ontving ik een aardige link. Zou verplichte kost op elke basisschool moeten zijn, in plaats van lessen over gezonde voeding door meneer Heijn.

De site Hoeveelsuikerziterin laat, heel simpel, via foto's zien hoeveel klontjes suiker er in bepaalde producten zitten. Van veel producten weten we dat natuurlijk wel.


Dat fruithagel een verschijningsvorm van suiker is mag niemand verbazen, dat er suiker zit in cola weten we net zo goed als dat er nicotine in sigaretten zit, maar dat je per tucje een half suikerklontje verorbert was mij niet bekend. Dacht dat die rommel slechts stijf stond van foute vetten en discutabele synthetische aroma's waarvan sommige wel lekker zijn.

Heel bijzonder is ook dat spul van Nestlé met de naam Yogolino Banaan met wel 3,5% bananenpuree en 14,9% suiker, ook bijzonder is dat het bestemd is voor mensen van 6 tot 36 maanden. Kan me ook niet voorstellen dat wilsbekwamen dit spul zouden slikken.

Dat dat zo maar mag... Kan hier nou niet een ferm handhavend politie-onderdeel voor worden geconcipieerd, lijkt me nuttiger dan die caviacops die strijdvaardig gaan opkomen voor huisdieren met een onbevredigde aaibehoefte.
Nieuw! YOGOLINO SUIKER!
De reden dat suiker zo populair is onder voedselfabrikanten is dat het dankzij overheidssubsidies kunstmatig goedkoop gehouden wordt. Suiker en zout zijn lekker goedkope smaakversterkers die maken dat je als fabrikant fijn kunt bezuinigen op ingrediënten.

Een beetje ambachtelijke zelfkazende boer of een kleinschalige bierbrouwer ziet zichzelf geconfronteerd met frequente en kostbare inspecties en dat allemaal ten behoeve van onze voedselveiligheid. Ondertussen is dit gesjoemel honderd procent legaal, verdient het in veel gevallen zelfs de heilige goedkeuring van IK-KIES-BEWUST en inmiddels is het probleem van de ESBL en de MRSA wel gesignaleerd, maar daar mee is alles ook wel gezegd...

maandag 2 mei 2011

Geserreerd lapidair, contemplatief op het randje van inert

Vorige week of de week daarvoor gereageerd op een oproep van BNR Nieuwsradio. Ze zochten voorbeelden van succesvolle duurzame initiatieven. Meteen MKJK en DeVrijeKoe aangemeld. Rustig als ik ben vervolgens om de zes minuten mail, twitter en telefoon gecheckt en - toen er na twee dagen nog helemaal geen respons was  - besloten nooit meer naar BNR Nieuwsradio te gaan luisteren. Tja, geduld is een mooie zaak, maar ik ben niet zo geserreerd lapidair, zo'n type dat rustig kan herkauwen op heroverwegingen van heroverwegingen.

Vandaag ineens een mailtje. Ze willen een reportage komen maken; liefst daar waar de koeien lopen. Dus maar meteen alle voorkeurskanalen op BNR ingesteld. Verbaast me ook niet echt, want we lijken wel op een soort golf te zitten. Zaterdag een heel stuk van Marjoleine de Vos in het NRC over dry aging van vlees.

Ze schrijft o.a. "...Spaarzaam vlees eten en alleen van dieren die een normaal 'dierwaardig' leven hebben geleid, en die daarbij bij  voorkeur niet zijn gefokt om zo snel mogeloijk zo dik mogelijk te worden. En ook: het hele dier eten. Niet alleen de filets en steaks en de rest van het dier tot ovebodige en dus goedkope troep verklaren. Mee: ook de poten, wangen, zwezerikken, nieren, darmen, nekken zijn de moeite waard. Een heel beest kan niet uitsluitend geslacht zijn om de T-bonesteak. Je wilt het ook de eer bewijzen om van tong of testikels te genieten.


En dan willen we nog iets: echt mooi, goed vlees. Geen waterige onzin, laat staan zenig taai of juist raar, ranzig smakend vlees."

Dit alles sluit wel erg erg nauw aan bij al onze doelstellingen. Maar als ik eerlijk ben denk ik dat we ook wel een beetje schatplichtig zijn aan Marjoleine de Vos, die wel vaker een  betoog met deze strekking heeft gehouden.