dinsdag 10 mei 2011

Pleonastisch eten

Meneer Eetschrijver windt zich in zijn blog op over het feit dat aardbeien die naar aardbei smaken tegenwoordig worden verkocht als smaakaardbeien. Hij is van mening dat aardbeien die niet naar aardbei smaken beter aangeduid zouden kunnen worden als wansmaakaardbeien.

Helemaal mee eens. Maar, wat zijn we toch een raar volk. We doen altijd of datgene wat normaal is abnormaal is in plaats van andersom. Tenminste bij eten.

Neem 'roomboter', waar slaat het op. Roomboter is boter en vice versa en dus kunnen we de toevoeging 'room' gevaarloos laten vallen. Toevoegingen zijn sowieso meer het prerogatief van het spul wat bekend staat als margarine. MAR-GA-RI-NE dus!
Of zijn dat teveel lettergrepen? Opmerkelijk trouwens dat de aanleiding van Eetschrijvers ontboezeming een stukje in de Volkskrant was. Opmerkelijk, omdat het niet-culinaire deel van de redacteuren van deze krant pagina's vol durft te schrijven over 'boter' terwijl ze dat andere bedoelen.

Nog een voorbeeld, de 'Roomboteramandelbanketstaaf' èh.. was dat niet de norm? En stel nou dat ik een ding wil, waarvoor de bakker, in zijn dwangmatige zucht tot 'product innovation,' heeft besloten, om eens lekker cool te experimenteren met sojaboon en margarine... dan vraag ik toch gewoon heel bewust naar die premium margarinesojaboonbanketstaaf?

En dan tot slot 'achterham'. Ham wordt gemaakt van de achterhand van een varken... dus is er bij de 'schouderham' iets heel erg fout gegaan. Genetische manipulatie à lá Picasso zeg maar.

En zo is de aardbei zonder smaak heel simpel geen aardbei en de smaakaardbei niet meer of minder een pleonasme.

Kan er niet een waarschuwing op dit soort producten: zoals bij sigaretten?

Waarschuwing! Dit product brengt geen of een negatieve smaaksensatie teweeg. Het consumeren hiervan kan uw humeur en dat van anderen rondom u ernstig schaden. De ministers van ELI en VWS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten