donderdag 3 september 2015

Maultaschen

Het klinkt een beetje als een onvriendelijke synoniem voor "een klap in het gezicht", maar niets is minder waar. Maultaschen zijn een variant van ravioli, oftewel een deegflapje met inhoud. Op onze breedtegraad wordt ravioli al snel geassocieerd met onduidelijke blikken met een al even vage inhoud die bestaat uit deegkussentjes. Culinair niet erg hoogstaand zullen we maar zeggen.

Wij zouden er nooit over zijn begonnen als we geen raviolvormer gekocht zouden hebben. Een ding dat er uitziet als een slechte nabootsing van de kaken van een haai-achtige. En als je dan zo'n ding hebt, dan moet je het ook gebruiken. Maar uiteraard niet voor ravioli, maar voor iets exotischer dan dat.

Exotischer en verfijnder als u het ons vraagt, want door het deeg worden kruiden verwerkt en de vulling bestaat in dit geval tenminste voor een deel uit eekhoorntjesbrood. Als u toevallig niet over een raviolivormer beschikt dan kunt u het ook doen door de rondjes uit te steken met een glas en de randen goed dicht te drukken met bijvoorbeeld de steel van een lepel.
  • 250 gr bloem
  • 2 eieren
  • 1 eierdooier (eiwit bewaren!)
  • 2 eetlepels olie
  • halve theelepel zout
  • 20 gram kruiden zoals een mengsel van salie, tijm, peterselie, lente-ui (het groen) en dat alles lekker door elkaar gehusseld en heel fijn gehakt.
  • water naar behoefte
Doe de bloem in een kom of op een werkblad maak een kuiltje in het midden en doe daar de eieren in, de dooier en alle overige ingrediƫnten. Kneed alles goed en net zo lang tot er een soepl elastisch deeg is ontstaan. Voeg water toe als het te droog is en corrigeer eventueel met extra bloem.. Leg het deeg voor verdere verwerking minimaal een uur in de koelkast.
  • 100 gram ui
  • teentje knoflook
  • 600 gram eekhoorntjesbrood (60 gram gedroogd eekhoorntjesbrood)
  • 40 gram boter
  • 3 eetlepels peterselie
  • zout
  • witte peper
Ui en knoflook goed fijn hakken, eekhoorntjesbrood schoonmaken in een dobbelsteentjes snijden van 5 mm. In geval van gedroogd eekhoorntjesbrood dit eerst 30 minuten in heet water laten wellen, dan uitknijpen en fijnsnijden. De boter laten smelten en de ui en knoflook glazig laten worden, vervolgens de paddenstoelen toevoegen voor 3-4 minuten. Zout en peper toevoegen naar smaak, peterselie erbij en alles volledig laten afkoelen.

Het deeg goed uitrollen, eventueel met een pastamachine tot ongeveer de middelste stand. Het deeg moet niet te dun zijn omdat het ander scheurt. Met een groot glas rondjes uitsteken met een diameter van ongeveer 7cm. Smeer de rand in met wat losgeslagen eiwit. Leg wat van de vulling in het midden, vouw het deeglapje dubbel en druk stevig dicht.

Voor u ze gaat koken kunt u ze het best een beetje laten rusten zodat ze wat droger worden. U kookt ze in ongeveer acht minuten gaar in rustig kokend water met voldoende zout. Neem ze uit de pan en laat ze uitlekken.

Eventueel kunt u ze met een bieslooksaus serveren.
  • 20 gram sjalot
  • 20 gram boter
  • 80 ml witte wijn
  • 250 ml slagroom
  • 1 eetlepel bieslook
  • zout
  • peper
Hak de sjalot heel fijn laat ze in de hete boter glazig worden, blus het af met de witte wijn, kook het in tot u ongeveer een eetlepel overhoudt, voeg de room in en reduceer tot de helft van het volume. Breng op smaak met zout en peper, snijdt de bieslook in kleine stukjes en strooi dit over de saus.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten