woensdag 10 juni 2015

Moraalridders met vork en mes

Dat we zo af en toe onze afkeuring uitspreken over bepaalde zaken wordt ons niet altijd in dank afgenomen. We zouden elitaire moraalridders zijn. Dat snappen we nooit zo erg, van ons mag u eten wat u wilt, maar wij verbazen ons vaak over bepaalde producten. Over producten met ambachtelijke namen die suggereren dat het rechtstreeks van een boer afkomt die niet alleen met een accent spreekt, maar zo ook schrijft. Zulke boeren zijn wij nog nooit tegengekomen en bovendien komt dat spul gewoon uit een fabriek.

Niet dat we wat tegen fabrieksspul hebben, maar we kunnen niet goed tegen foodmultinationals die de suggestie wekken dat hun fabrieksvoer hoogstpersoonlijk door lieftallige jonge dames in antieke keukens wordt samengesteld. Zo lazen we net weer over ambachtelijke Pepsi Cola, uit de tap en zo blijven we ons verbazen.

Géén zuurpruimig stukje
Maar voor u nu denkt dat dit een zuurpruimig stukje wordt, de aanleiding voor deze oprisping is vrolijkstemmend. FOODbazar heeft weer een nieuwe deelnemer, uit Armenië ditmaal. Een behoorlijk onbekend stukje van de wereld met imposante bergen, intrigerende kastelen, een roerige geschiedenis en een onbekende keuken.

Noach Delights haalt er producten vandaan die met name worden gemaakt van lokaal fruit zoals moerbeien, gele kersen, vijgen en kweepeer. Daarnaast doen ze veel met walnoten (rijpe en groene). Simpele topkwaliteit en erg lekker bij een mooi stuk boerenkaas of simpelweg door de yoghurt. Die wordt daar dan in één klap culinair van. Wij waren in elk geval erg onder de indruk van onze eerste indrukken van de confitures en de producten op siroop.

Moraalridder-alert
Eigenlijk waren we dusdanig onder de indruk dat we - moraalridder-alert! - van mening zijn dat je deze spullen niet moet combineren met fabrieksyoghurt. Probeer gewoon een keer de yoghurt van Zuivelboerderij Kuiper, die is niet schenkbaar, blijft gewoon in de fles hangen, heeft een mooie ronde gelaagde smaak en dat komt omdat deze yoghurt op de ouderwetse manier wordt gemaakt. Dus met een startercultuur, in de fles, door de met melkzuurbacteriën geënte melk te verwarmen en de natuur haar werk te laten doen. Fabrieksyoghurt is in principe altijd dunvloeibaar omdat het verpompbaar moet zijn en dat proef je.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten