zaterdag 15 november 2014

Ottolenghi uit de pan

Hoofdgerecht voor 4 – 6 personen
  • 4 middelgrote tomaten, in blokjes van 1 cm
  • ½ kleine rode ui, fijngesneden
  • 2 tl wittewijnazijn
  • 15 g peterselie, fijngesneden
  • 1 el Thaise srirachasaus (of een andere pittige chilisaus)
  • 2 middelgrote aubergines, in blokjes van 3 cm
  • 250 ml olijfolie, om te bakken
  • ca. 300 ml zonnebloemolie
  • 600 g charlotte-aardappels (of een andere vastkokende soort), geschild, in 0,5 cm dikke plakjes
  • 80 g tahin
  • 2½ el citroensap
  • 1 kleine teen knoflook, fijngehakt
  • 6 eieren, vers gepocheerd
  • 1 tl sumak (gemalen bessen van de sumakstruik)
  • 1 el koriander, fijngesneden
  • zout en zwarte peper
Laat de tomatenblokjes 30 minuten in een zeef uitlekken. Doe ze in een middelgrote kom en voeg ui, azijn, peterselie, sriracha en ¼ theelepel zout toe. Meng alles losjes en zet opzij.

Meng de aubergineblokjes met 1½ theelepel zout, doe ze in een vergiet en laat ze boven een kom een half uur uitlekken. Stort ze op een met keukenpapier bekleed bord en dep ze droog.

Doe 200 ml olijfolie in een sauteerpan van 26 cm doorsnee samen met alle olijfolie; de olie moet tot 1 cm hoogte van de panwand komen, dus doe er eventueel nog wat meer olie bij.

Zet de pan op hoog vuur en frituur als hij goed heet is de aubergineblokjes in porties in steeds 3-4 minuten rondom goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de pan op een schaal die met keukenpapier is bekleed en houd ze warm terwijl u de overige blokjes frituurt. Laat de olie afkoelen, zeef in een pot – om later te gebruiken – en veeg de pan schoon.

Breng in een middelgrote pan ruim water aan de kook en blancheer de aardappels 3 minuten. Giet ze af, spoel ze onder de koude kraan en laat ze uitlekken.
Doe 2 eetlepels verse olijfolie in de sauteerpan en zet hem 
op halfhoog tot hoog vuur. Doe de aardappelplakjes erin en bak ze 10 minuten met ¼ theelepel zout en wat versgemalen zwarte peper tot ze gaar en goudbruin zijn; schud de pan af en toe. Haal de pan van het vuur en zet opzij.

Doe de tahin met 60 ml water, 1½ eetlepel citroensap, knoflook en een snuf zout in een kom en roer tot de saus dikvloeibaar van consistentie is. Schep de helft van de saus over de gebakken aardappels en leg de aubergines er bovenop. Giet de rest van de tahin erover en lepel de tomaten daarop.

Pocheer de eieren vlak voor u gaat eten en leg ze op de tomaten. Sprenkel er wat olijfolie over, bestrooi met sumak en koriander en besprenkel met het overgebleven citroensap.

Zet het gerecht in de pan op tafel.

Dit gerecht kun je van tevoren maken, en alles op het laatste moment samenvoegen. Het kan direct uit de koekepan worden opgediend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten