Vanmorgen had ik nog zó gezegd, dat Jeder Konsekwenz zum Teufel führt, maar een beetje consequent is soms toch wel prettig voor de helderheid. Zoals in het geval van dierenwelzijn en consumentenvoorlichting.
Vleesmagazine twitterde bijvoorbeeld opgetogen dat Iers vlees gewild is in Nederland. Ze hadden er een heel artikel aan gewijd. In het artikel staat onder meer het volgende, "Onderzoek wijst uit dat het vlees door de Nederlandse consument niet
alleen wordt gewaardeerd vanwege de smaak en malsheid, maar ook vanwege
het ‘groene’ karakter. De Ierse runderen lopen vrijwel het hele jaar
buiten, bovendien hebben de Ierse rundveehouders veel geïnvesteerd in
dierenwelzijn en duurzaamheid."
Dat er veel is geïnvesteerd in dierenwelzijn moet blijken uit het feit dat het vlees de felbegeerde ster heeft van ons aller Dierenbescherming. Felbegeerd en buiten bereik van Nederlandse rundveehouders. Niet omdat hun dieren het slechter hebben - soms het tegendeel - maar omdat de schaalgrootte niet past in de systematiek, de bureaucratie, de...
Akelig detail
Een bijkomend, maar akelig detail is dat de Ierse dieren wel een ster krijgen, maar hem vaak niet verdienen. Dat was me ooit verteld door een Nederlandse boer die hoog en laag heeft gesprongen en hemel en aarde heeft bewogen om voor hun eigen vlees toch minimaal een ster te krijgen terwijl twee of drie meer in de rede liggen.
De boerin vertelde me dat de Ierse runderen vaak lange transporten moeten doorstaan en in veel gevallen op roosters liggen. Daarmee voldoen de bedrijven niet aan de eigen normen van de Dierenbescherming. Het probleem was natuurlijk dat mijn informant partij is in deze kwestie en ik het niet kon controleren. Vanmorgen echter kwam er steun uit onverwachte hoek.
De firma Groothedde levert namelijk Iers sterrenvlees en is daar schaamteloos trots op. Maar ze geven ook een onverwacht kijkje in de keuken. Zo staat op hun site te lezen:
Voor de gek gehouden
"Waar nodig zullen nog verbeteringen
worden doorgevoerd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij enkele stallen die
nog niet zo lang geleden verbouwd zijn en nog geen gedeeltelijke dichte
vloer voor het liggedeelte hebben. De veehouders worden geïnformeerd
over het belang hiervan in het kader van dierenwelzijn. Dit zijn zaken
die bij een eerstvolgende verbouwing worden aangepakt. De
toeleveranciers hebben zwart op wit verklaard de nodige inspanningen te
zullen verrichten om alles binnen de gestelde termijn op orde te
krijgen. En daar wordt streng op toegezien.”
Kort samengevat, ze delen ook sterren uit voor vlees dat niet aan de eisen voldoet. We worden dus domweg voor de gek gehouden door de firma Groothedde.
Gelukkig voor Groothedde en AH en de Dierenbescherming twijfelt niemand aan de Dierenbescherming en leidt zo'n ster tot een goed gevoel bij de koper. Weet hij of zij veel dat in geval van Iers rundvlees de runderen op veelal op metalen roosters moeten liggen en dat in geval van kippen met één of met twee sterren de snavels worden afgeknipt. Groothedde en AH krijgen zo een mooi concurrentievoordeel. Met dank aan de Dierenbescherming en de Nederlandse boer die zijn dieren stukken beter verzorgt dan verschillende Ierse boeren, wordt zo op achterstand gezet, ook door Vleesmagazine dat voorhoudt dat het net zo weinig van de materie af weet als de gemiddelde consument.
En misschien heeft de voorkeur van de consument voor Iers rundvlees wel veel meer te maken met de voorkeur van AH voor Iers rundvlees dan met zaken als smaak en duurzaamheid.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten