vrijdag 29 april 2011

Van scepsis via hitsig geitenkruid tot cirkelredeneringen

Vandaag kreeg ik weer eens een bericht via AVAAZ.ORG! Dat is een organisatie die zich inzet voor de verdrukten der aarde. Ik heb er altijd wat moeite mee. Natuurlijk niet met opkomen voor belangen van mensen in nood of andere beklagenswaardigen, maar de schrille toon voedt mijn scepsis. Het doet me altijd weer denken aan emailacties voor lieve kindjes met enge ziektes die vaak al lang geleden zijn overleden. Goed bedoeld allemaal, maar de nabestaanden zitten met de gebakken peren.

In dit geval betrof het een actie tegen EU wetgeving die binnenkort van kracht dreigt te worden en waarmee wordt bereikt dat heel veel kruidengeneeswijzen illegaal worden. Onder het mom van een gelijk speelveld heeft men bedacht dat de geneeskrachtige werking van kruiden wetenschappelijk getoetst moet worden, zoals dat ook geldt voor gangbare (wat heet) farmaceutische middelen.

Hitsig geitenkruid
Op het eerste gezicht een goed voorstel, maar het betekent wel dat huismiddeltjes die misschien al honderden jaren op kleine schaal worden gebruikt en waar nog nooit iemand ziek van is geworden - en mogelijk ook wel niemand beter - niet meer gebruikt zullen mogen worden. Want wie gaat een bedrag van tussen de 90.000 en 145.000 euro betalen voor een toelating ten behoeve van hitsig geitenkruid (Epimedium grandiflorum), inderdaad, de  door Pfizer zo gevreesde concurrent van zijn all-time seller Viagra, of voor de moerasspirea (filipendula ulmaria), naar verluidt goed tegen maagzuur, diarree en hoofdpijn.
Geil geitenkruid


Zelf ben ik geen groot aanhanger van de kruidengeneeskunst en ander medicinaal folklorisme. Maar ik ben ook geen groot aanhanger van de meer synthetische farmacie. Het is een beetje of je door de hond of door de kat wordt gebeten. Strychnine bijvoorbeeld is honderd procent natuur en honderd procent dodelijk en nog op een nare manier ook. Verder vrees zou ik onrustig worden van het idee dat mijn behoefte aan Epimedium grandiflorium ertoe zou leiden dat dat lieflijke plantje met haar kenmerkende grote bladeren snel zou uitsterven iets wat ik a) niet op mijn geweten zou willen hebben en wat b) niet bevorderlijk zou zijn voor mijn libido.

Maar goed, ik ben maar even gaan googelen en volgens The Independent is dit een serieus plan van de EU. En dus heb ik maar getekend op de site van AVAAZ.ORG. Het stuit me namelijk tegen de borst dat er weer een soort schijnveiligheid wordt gecreëerd, maar ook dat het er alle schijn van heeft dat de wetgever is ingefluisterd door de farmaceutische industrie. Er wordt door middel van dit soort wetgeving een effectieve blokkade gevormd tegen ongewenste concurrentie.

Voor de grote farmaceuten is het kopen van toelatingen allemaal niet zo'n probleem. Niet alleen qua geld, maar ook vanwege de sturing die kan worden uitgeoefend op het onderzoek. Ongunstige onderzoeksresultaten worden weggeredigeerd en universitaire onderzoeksinstituten zijn vaak afhankelijk van de Pfizers en MSD's van deze wereld.

Wat verder ook wel aardig is... laatst wierp iemand met op het Foodlog voor de voeten dat veterinair gebruik van antibiotica nodig is omdat er anders geen geld is om de nieuwe antibiotica te ontwikkelen die nodig zijn omdat de bestaande niet meer werken omdat ze zijn toegepast in de veehouderij...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten