vrijdag 8 april 2011

Off topic

Ik las ergens deze week een stuk in NRC over het plan van de minister van Justitie - nee, we noemen geen namen - om de griffierechten kostendekkend te maken. Het betrof een ingezonden brief van een rechter die dit idee wel heel raar vond.

Het is dan ook een raar idee en ik snap weer niet goed dat heel Nederland niet over de minister heen valt. Het dekkend maken van de griffierechten lijkt best logisch, immers je vraagt een dienst en dan is het logisch dat je daarvoor betaalt. Maar rechtszaken zijn ook bedoeld ook jurisprudentie op te leveren. Wetgeving is heel vaak niet waterdicht en kan op verschillende manieren worden uitgelegd. Een rechtszaak kan zodoende het effect hebben van een reparatie van onvolkomenheden in de wet.

Door €500 tot €1250 te verlangen van mensen die een zaak voor de rechter willen brengen wordt de drempel voor mensen met weinig geld te hoog terwijl het voor grootverdieners, maar ook voor bedrijven en overheden geen enkel probleem is om een zaak aan te spannen, zich te verdedigen of in hoger beroep te gaan (€1250).

Maar, als we nu toch gaan bezuinigen op de  rechtspraak stel ik voor dat we ook het stemmen kostendekkend gaan maken. Toch te gek dat iedereen boven de 18 mag stemmen! Door stemrechten te verkopen kan stemmen weer gaan renderen en daarnaast levert dit directe besparing op doordat de workload afneemt als er minder stemmen worden uitgebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten