maandag 22 september 2014

Zalm volgens Vuur & Rook

Jammer, maar het is niet anders. Vuur en Rook is een van onze favoriete webwinkels, maar ze willen niet met FOODbazar samenwerken. Had ons zo leuk geleken, want ze hebben een ware schatkamer (find) vol intrigerende gereedschappen op gebied van (buiten)eten.

Ze geven ook een leuke nieuwsbrief uit voor mensen die van buitenissig buiteneten houden. De afgelopen keer was die gevuld met een reeks recepten voor het roken van zalm. We geven het maar 1:1 door, want wij worden er blij van..

ZALM ROKEN!  

Natuurlijk zijn er meerdere manieren om deze heerlijke vis te roken...
Wij lichten er hieronder een paar van onze favorite recepten uit:

Warm gerookte zalm van de CEDAR Plank

  • 1 koken op een cedarhouten plank
  • 100 ml appelcider
  • 1 bosuitjes, fijngehakt
  • snufje zout
  • 1 theelepel gemberwortel geraspt
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 stuk zalmzijde zonder huid circa 300gram

 Tijdens het bakken geeft de plank smaak af aan de vis. Het resultaat; licht rokerige, geurige zalm.

  • week de plank ten minste 1 uur, maar liever nog wat langer, in water.
  • meng de cider, bosui, zout, gember en de knoflook in een ondiepe schaal. Leg de zalmfilet erin, zorg dat beide kanten goed door de marinade zijn gehaald en dek de schaal af. Laat de zalm zeker een uur, maar liever 1 nacht marineren.
  • verwarm de bbq voor tot matig vuur wacht tot het smeult en het vuur minder heet is.
  • haal de zalmzijde uit de marinade en leg op de plank. Leg de plank op het rooster of in de smeulende as.
  • dek de vis af met wat aluminiumfolie en rook de zalm ongeveer 10 minuten.
  • als u de vis met een vork uit elkaar kunt trekken is hij gaar (circa 64c kern) . Maar nog wat rauw in het midden is ook lekker (circa 50c kern)

  
De eeuwen oude Finse manier, warm gerookte zalm op een
Ahorn houten plank.

Hoe werkt het:
  • plaats de klemmen aan een barbeque, vuurkorf, enz enz.
  • maak een vuurtje van bv beuken hout, zodra de "grote" vlammen weg zijn plaats de klemmen van de rookplank aan de rand van bv de vuurkorf.
  • zorg voor een afstand van ogeveer 30cm tussen het vuur/gloed en de plank.
  • na ongeveer 30 minuten heeft u de meest verukkellijke warm gerookte zalm


Het is natuurlijk heerlijk om de zalm alleen te kruiden met een beetje grof zeezout.

Maar probeer ook eens:
  • kneus in een vijzel of keukenmachine een theelepel zwarte peper
  • kneus in een vijzel of keukenmachine een theelepel jeneverbessen
  • meng hierdoor een theelepel grof zeezout, een halve theelepel paprika poeder en een mespuntje cayennepeper

Finse yoghurt-dillesaus voor bij de warm gerookte zalm:
  • meng 300 gram volle yoghurt met een potje viskuit ("kaviaar")
  • snijd een bosje verse dille fijn en meng dit door de yoghurt.
  • meng als laatste een theelepel mosterd en een eetlepel cognac erdoor


Evt op smaak brengen met een snufje zout.

Hyvää Ruokahalua
eet smakelijk

Zalm met een houten jasje
  
Geef de zalm een heerlijk licht rook aroma door hem te garen in een houten vel. Bv Cedar, Alder (els) of kersen.

Koud gerookte zalm met cognac en bruine suiker
  • strooi een bodem droog pekelzout in een bak waarin de zijde zalm past.
  • leg vervolgens de zijde zalm erin met de vel naar beneden.
  • strooi een dunne laag colorozo zout over het visvlees heen.
  • hak 1 bosje verse dille en een bosje bladselderij goed fijn en strooi dit over de zalm heen.
  • besprenkel dit geheel met een klein beetje bruine suiker en een klein beetje cognac.
  • laat dit 24 uur in de koeling staan. Haal na 24 uur de marinade van de zijde zalm af.
  • laat de zijde 24 uur in de koelkast drogen met het visvlees naar boven. (niet afdekken)
  • vervolgens koud roken in 6 uurmet behulp van de
  • Cold Smoke Generator gevuld met beukenmot


Voor de mooiste smaak de zijde nog drie dagen in de koelkast laten rijpen.

TIP voor het aansnijden de harde bruine laag van het roken wegsnijden.

Zier vooral ook de site van Vuur & Rook


Geen opmerkingen:

Een reactie posten