donderdag 14 november 2013

Ambachtelijk suikerziedertje in aandoenlijke Anton Piecksetting

Anton Piecksetting
We leven in een raar land. De hele wereld lijkt zich drukker en drukker te maken over de overconsumptie aan suiker en wat doen wij, we gaan vier suikerproducten voordragen voor Europese bescherming. Het zouden namelijk "Gegarandeerde Traditionele Specialiteiten" betreffen.

Nu begrijpen we dat u een beeld voor zich krijgt van een ambachtelijk suikerziedertje in een aandoenlijke Anton Piecksetting. Maar suiker wordt in Nederland uitsluitend geproduceerd in grote fabrieken van Royal Cosun (Suikerunie, Van Gilse).

Bonafide basterdsuiker
Voor basterdsuiker is de laatste horde richting officiële Europese bescherming al bijna genomen en de productdossiers voor suikerstroop, schenkstroop en goudstroop zullen zonder enige twijfel ook de eindstreep wel halen. Fijn voor die leuke ambachtelijke suikerziedertjes want dan kunnen ze straks hun verpakking tooien met zo'n mooi Europees logo en dan ziet zo'n product er ineens heel erg bonafide uit.

Nu is het lijstje van Europees erkende streekproducten uit Nederland sowieso tamelijk bizar te noemen. Er staat een aardappel op en een druif (de Opperdoezer Ronde en de Westlandse druif) en wat kazen die de toets der kritiek kunnen doorstaan, maar daarna gaat het ook meteen goed fout met vier fletse fabriekskazen zoals de Noord-Hollandse Gouda en Holland Gouda en Holland Edam.

Je zou als doorgewinterde culi een veel langere lijst verwachten, met écht bijzondere Nederlandse streekproducten erop. Immers, waar is het Arnhemse meisje, de Zeeuwse Roomboterbabbelaar, de nagelholt, het Texels lam, de Heukelumse krakeling, de Schiedamse jenever en de Goudse stroopwafel? Hoe dat zit, leggen we een andere keer wel uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten